Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

Peşmerge ve PKK Sincar'da çatıştı

Musul'un Sincar ilçesinde Barzani'ye bağlı Suriyeli Peşmergelerle PKK'ya bağlı Sincar Direniş Birlikleri (YBŞ) arasında çatışma çıktı.

[Harita: Al Jazeera]

irak'ta pkk varlığının sürdüğü sincar’da (şengal), mesut barzani'nin kdp'sine bağlı suriyeli peşmergelerle pkk'ya bağlı sincar direniş birlikleri arasında çatışma çıktı. kdp'ye yakın rudaw televizyonu, çatışmaların sabah saatlerinde hanesur bölgesinde sınune kasabası yakınlarında başladığını duyurdu. ilk belirlemelere göre 1 ybş üyesi öldü, 4 peşmerge ile 3 ybş üyesi yaralandı.

rudaw, sabah saatlerinde yaşanan çatışmaların sona erdiğini ve iki taraf arasında görüşmelerin başladığını duyurdu.

roj peşmergeleri olarak da bilinen suriye peşmergeleri komutanlarından albay kadir şeyh memi, perşembe günü aa muhabirine yaptığı açıklamada, "güçlerimizden 500'ünü şengal ilçesine bağlı sinun kasabası ve hanesur köyü arasında konuşlandırdık" ifadelerini kullanmıştı.

barzani'nin ankara ziyaretinin ardından...

pkk'nın sincar'daki varlığına irak kürdistan bölgesel yönetimi ve türkiye karşı çıkıyor.

çatışma, ikby başkanı mesut barzani'nin geçen hafta türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretin ardından gerçekleşti.

pkk, suriye'de elinde bulundurduğu bölgelerde de ikby'ye bağlı peşmergelerin varlığını engel oluyor.

"ikinci kandil olmasına müsaade etmeyeceğiz"

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, kasım ayında al jazeera'ye yaptığı açıklamada pkk'nın bölgedeki varlığıyla ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

"şunun bilinmesini istiyoruz ki başika üssü orada vardır, olacaktır ve musul'daki soydaşlarımızı, kardeşlerimizi biz yalnız bırakmayız. kerkük'teki kardeşlerimizi yalnız bırakamayız. telâfer'de soydaşlarımız var, onları yalnız bırakamayız ve biz burada bir mezhep çatışmasına fırsat veremeyiz. burada eğer bir mezhep çatışması çıkarsa bunun önü alınmaz. sincar'ı da biz serbest bırakamayız çünkü sincar da ikinci kandil olma yolundadır. burada pkk var, biz oranın da ikinci kandil olmasına müsaade etmeyeceğiz."

neçirvan barzani "gerekirse güç kullanırız" demişti

irak kürdistan bölgesel yönetimi başbakanı neçirvan barzani, aralık ayında yaptığı açıklamada pkk’nın sincar’dan (şengal) çıkması gerektiğini söyleyerek, “pkk’nın şengal’deki varlığı bölgede istikrarsızlığa sebep oluyor. şengal’in yeniden inşa edilememesinin sebeplerinden biri de pkk’nın oradaki varlığıdır. gerekirse güç kullanmak zorunda kalırız” demişti. 

kürdistan demokrat partisi (kdp) başkanlık konseyi üyesi ali avni önceki gün yaptığı açıklamada, "bazı taraflar peşmerge kontrolündeki bölgelerde kendilerine adam toplamaya çalışıyor. peşmerge bakanlığı'nın dışında kürtler içerisinde başka bir gücün meydana getirilmesine şiddetle karşıyız ve kabul etmiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

ikby hükümet sözcüsü sefin dizayi de ocak ayında, rudaw'a yaptığı açıklamada, "pkk'nın sincar'dan çekilmesine ilişkin örgütten olumlu yanıt aldık. sadece çekilme mekanizmasını konuşmak kaldı" demişti.

sincar pkk'nın eline nasıl geçti ?

çoğunlukla ezidilerin yaşadığı sincar, ağustos 2014 tarihinde işid’ın eline geçti. 15 ay sonra peşmerge güçleri ile pkk, bu bölgeye düzenledikleri ortak saldırılarla işid'i püskürttü. 

pkk, sincar dağının 1463 metre yükseklikteki zirvesinde yer alan saddam döneminden kalma askeri karakol da dâhil bir çok noktayı denetim altına aldı ve kontrol noktaları kurdu.

örgütün bölgeden çekilmek yerine kontrolü sağlaması ikby ve ezidilerin bir kısmında tepkiye yol açtı. 

sincarlı ezidi bir aileden gelen kaymakam mahma halil kâsım, pkk’ya tepkisini şu sözlerle gösterdi:

"pkk’nın sincar’a girişi yasalara aykırı, irak’ın egemenlik hakkına tecavüz. görüyorsunuz, çadırda çalışıyoruz. kasabada ayakta kalan binaların 6’sını işgal ettiler ve terk etmiyorlar. işid’a karşı savaşırken kanını akıtanlara minnettarız. ancak, pkk’ya muhtaç değiliz ve devlet onları sincar’dan çıkartmalı. burada kalamazlar."

sincar polis müdürlüğüne yerleşen pkk uzantılı gruptan binayı terk etmelerini istediklerinde ‘bu binada bağdat’ın emriyle duruyoruz’ yanıtını aldıklarını söyleyen kâsım, sorun çıkmaması için soğukkanlı hareket ettiklerini söylüyor:

"peşmerge güçleri sincar’ın tamamını kurtardı. başkan barzani ve peşmerge güçleri biz ezidilerin arkasında. sorun çıksın istemiyoruz. memleketimizi terk etsinler ve her şey eskisine dönsün... “ypg kobani’de yardıma ihtiyaç duyduğunda, türkiye ile anlaşarak, asker ve ağır silah yardımı gönderdik. peşmergenin de katkısıyla, işid kobani’den atıldı. oraya giden güçlerimiz nasıl ki görevlerini yaptıktan sonra geri döndü, bize yardım için gelenler de geri dönmeli."

kaynak: al jazeera, rudaw

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;