Bilim-Teknoloji

Philae görevinden geride kalan fotoğraflar

67P/Churyumov–Gerasimenko kuyruklu yıldızına inerek tarihi bir başarıya imza atan Philae keşif aracı, bataryalarındaki enerji tükendiği için uyku moduna geçti. Philae, kısa süren görevine rağmen birçok bilgi elde etmeyi başardı.

Konular: Bilim-Teknoloji

dünya’dan 510 milyon kilometre ötedeki 67p kuyruklu yıldızının yörüngesine ekim ayında ulaşan rosetta uzay aracının taşıdığı philae, 12 kasım’da tarihi görevine başlamıştı. tsi 18.03’te kuyruklu yıldızdan ilk sinyalini gönderen keşif aracı, zıpkınlarının ateşlenmemesi nedeniyle yeniden havalandı ve tsi 19.33’te yeniden iniş yapabildi.

hedeflenen noktanın uzağına düşen ve yeterince güneş almadığı için enerjisi tükenmeye başlayan philae, cuma günü sondaja başladı. keşif aracı dünya’ya gönderebildiği kadar veri göndererek 15 kasım cumartesi günü erken saatlerde uyku moduna geçti. philae, uyku moduna geçmeden önce güneş panellerinin konumunu 35 derece değiştirerek daha iyi bir konum elde etmeyi başardı. güneş panelleri enerji eksikliğinden devre dışı kalmazsa, uzun bir süre sonra philae tekrar göreve başlayabilir.

bir kuyrukluyıldıza inmeyi başaran ilk araç olan philae, aynı zamanda güneş sistemi’nin en eski gök cisimlerinden birinde sondaj yaparak tarihe geçti. rosetta ve philae, bugüne kadar dünya’ya gönderdikleri fotoğraf ve verilerle de bilime paha biçilmez bir katkı sağladı. philae uykusundan kalkamayacak olsa bile, rosetta 2015 sonuna kadar görevine devam edebilecek.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;