Bilim-Teknoloji

Plüton'a 8 yıllık yolculuk

New Horizons uydusu, 3 milyar kilometrelik yolculuğunu tamamlayarak Plüton sistemine girdi. NASA heyecanla yüksek çözünürlüklü ilk fotoğrafları bekliyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
Plüton'un yüzyıllardır merak edilen görünümünü ortaya çıkarmak New Horizons'a nasip olacak. [Fotoğraf: NASA]

nasa'nın 2006'da uzaya ateşlediği new horizons uydusu, sekiz yılı aşkın yolculuğunun sonunda hedefi olan plüton sistemi'ne ulaşmayı başardı. nasa, astronomi tarihinde ilk kez elde edilecek yüksek çözünürlüklü plüton fotoğrafının heyecanla beklendiğini belirtti.

new horizons görevinin başmühendisi alan stern, "herkes plüton sistemine ait fotoğrafları bekliyor" ifadesini kullandı. gökbilimciler, güneş sistemi'nin ucundaki cüce gezegenin en yüksek çözünürlüklü fotoğrafını 2010 yılında hubble uzay teleskobu ile elde etmişti. birkaç piksellik fotoğrafın belirgin bir hal alabilmesi için eşzamanlı çalışan 20 bilgisayarın dört yıl boyunca fotoğraf üzerinde işlem yapması gerekti.

nasa, 'buzul ve pekmez renkli' olarak ifade edilen plüton'un önemli mevsimsel değişiklikler yaşadığını ve 'sadece bir kaya ve buz parçası olmadığını' belirtti.

Plüton ve uydusu Charon'a ait mevcut en detaylı fotoğraf, Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekildi.
[[Fotoğraf: NASA]]

astronomi dünyası heyecanla bekliyor

new horizons, 3 milyar kilometrelik yolculuğunda geride kalan 220 milyon kilometrede lorri teleskobunu kullanarak plüton'u gözlemleyecek. hedefine iyice yaklaştığı süreçte plüton'un hubble tarafından elde edilen fotoğraflarından çok daha iyilerini elde edecek olan new horizons, diğer kamera ve donanımlarını da kullanarak plüton'un uyduları charon, nix, hydra, kerberos ve styx'i de gözlemleyecek.

stern, "plüton yılbaşı ağacının altında duran bir hediye gibi açılmayı bekliyor. neler göreceğimizi çok merak ediyorum" yorumunda bulundu.

plüton sistemi'ne 14 temmuz 2015'te girmesi beklenen new horizons, 0.7 metre yüksekliğinde ve 2.1 metre uzunluğunda. 478 kilo ağılığındaki uzay aracı, nasıl bir gezegen olduğu halen büyük bir sır olan plüton'un gizemini çözecek ilk insan yapımı araç olacak.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;