Türkiye

Putin: Ortak görevimiz terör saldırılarına kararlı şekilde cevap vermek

İstanbul'daki terör saldırısıyla ilgili açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Putin, "Yeni yıl kutlamalarında masum sivilleri öldürmekten daha kötü bir suç olabileceğini düşünemiyorum. Fakat insani değerler teröristlere tamamen yabancı bir kavram. Ortak görevimiz terör saldırılarına kararlı bir şeklide cevap vermek" dedi.

[Fotoğraf: Reuters]

rusya devlet başkanı vladimir putin, istanbul ortaköy'de düzenlenen terör saldırısı nedeniyle cumhurbaşkanı tayyip erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. kremlin'in resmi internet sitesinde yayınlanan mesajında putin, "yeni yıl kutlamalarında masum sivilleri öldürmekten daha kötü bir suç olabileceğini düşünemiyorum. fakat insani değerler teröristlere tamamen yabancı bir kavram. ortak görevimiz terör saldırılarına kararlı bir şeklide cevap vermektir" ifadelerini kullandı.

putin, rusya'nın terörle mücadelede türkiye'nin güvenilir ortağı olduğunu vurgulayarak saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifâ diledi.

başbakan yıldırım, medvedev'le görüştü

başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre rusya başbakanı dimitri medvedev, başbakan binali yıldırım'ı telefonla arayarak, istanbul'da meydana gelen terör saldırısı nedeniyle taziye ve dayanışma mesajlarını iletti. buna göre medvedev, rusya'nın "nereden kaynaklanırsa kaynaklansın türkiye'nin terörle mücadelesine güçlü desteğini" vurguladı.

medvedev saldırının, cumhurbaşkanı tayyip erdoğan tarafından da işaret edildiği gibi, "bölgesel gelişmelerden bağımsız düşünülemeyeceğini" dile getirirken; "türkiye ve rusya arasındaki olumlu ilişkilerdeki karşılıklı güvenin, iki ülke ve bölge için ortak tehdit olan terörle mücadelede güç verdiğini" belirtti.

başbakan yıldırım da rus mevkidaşıyla, saldırı ve yürütülen soruşturmaya dâir güncel bilgileri paylaştı.

"rusya'nın teröre karşı türkiye ile dayanışma içinde olmasını takdirle karşıladığını" ifade eden yıldırım, "türkiye ve rusya'nın güvenlik ve istikrarına ortak tehdit teşkil eden terörle mücadelesini ortak çabalarla sürdüreceğini, masum insanları hedef alan bu ve benzeri saldırıların türkiye'nin terörle mücadelesindeki kararlı tutumunu değiştirmeyeceğini" belirterek, "terörün kutsalı olmadığını" vurguladı.

görüşmede, suriye'deki ateşkes sürecine ve suriye'de işid'le mücadeleye dâir görüş alışverişinde de bulunuldu.

yıldırım, "saldırının bölgesel gelişmelerle ilgili olduğu konusunda hemfikir olduğunu, bu bağlamda saldırının türkiye ve rusya'nın bölgede barışı kalıcı hâle getirmek için aldıkları inisiyatifle aynı dönemde gerçekleşmesinin bir tesadüf olmadığını, bu saldırılara rağmen türkiye ve rusya'nın bölgede güvenlik ve istikrarın temini için yapıcı rol oynamaya devam edeceğinin" altını çizdi.

başbakan yıldırım ve medvedev, "türkiye ve rusya arasındaki siyasi, ekonomik, ticari alanlar başta olmak üzere geniş bir yelpazeye yayılan yakın diyalog ve iş birliğinin hem ikili ilişkiler hem bölgenin ortak yararı çerçevesinde artarak sürdürüleceğini" teyit etti.

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;