Türkiye - Rusya ilişkileri

Putin'den Erdoğan'a yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, sınırda düşürülen uçakla ilgili, "Rus uçağı olduğunu bilsek farklı uyarırdık" sözlerine Putin'den yanıt geldi: Bence bu mümkün değil. Sinyalleri gidiyor. Uçaklarımız nerelerde faaliyette, operasyonlar sürdürüyor, bu paylaşılıyor.

moskova’da fransa cumhurbaşkanı françois hollande ile ortak basın toplantısı düzenleyen rusya devlet başkanı vladimir putin, france 24'e suriye sınırında düşürülen uçakla ilgili, "rus uçağı olduğunu bilsek farklı uyarırdık" diyen cumhurbaşkanı tayyip erdoğan'a yanıt verdi. 

putin, "bence bu mümkün değil. sinyalleri gidiyor. uçaklarımız nerelerde faaliyette, operasyonlar sürdürüyor, bu abd liderliğindeki koalisyon ile paylaşılıyor. türkiye de bu koalisyonun bir parçası ve bilmemeleri mümkün değil. önümüzde ciddi bir sorun var ve bunun bir daha yaşanmaması gerekiyor. sebepleri neydi, bu bize çok da açıklanmadı" dedi.

"haberdar olmadıklarını mı düşünelim?"

rus lider, "türkiye işid'den petrol alıyor" iddiasını da sürdürdü. açıklamaları şöyle:

"petrol taşıyan kamyonlar gündeme geldi. suriye’de teröristlerin bulunduğu bölgelerden endüstriyel miktarda petrol alındı. bu kamyonlar, petroller gece-gündüz buradan alınıp türkiye’ye gitti.

türkiye yönetiminin bu konudan haberdar olmadığını mı düşünelim?

herhalde farkındaydılar. teröristlerden petrol alınmasını yasaklayan bm kararı var. hem paris'teki saldırıları yaşadık, hem mısır'dan kalkan rus uçağı düşürüldü. tüm bunlar gözönüne alındığında tekrarlıyorum, endüstriyel miktarda o petrolün alındığını biliyoruz. bunun açıklığa kavuşturulması gerekiyor. araçların teröristlerin bölgelerinden gittiğini biliyoruz. bu türk halkının karar vereceği bir şey, müdahale etmedik ve etmeyi de düşünmüyoruz. ama gerçekten de bu ilişkilerde son dönemde yaşadıklarımız bizi üzüyor."

"böyle bir hamle beklemiyorduk", "ihanet"

"terörizme çifte standart uygulayanlar, işid ile ekonomik ilişkiler kuranlar ateşle oynuyor" diyen putin, uçaklarının düşürülmesini "ihanet" olarak gördüklerini söyledi. uçak krizi sonrası türkiye ile gerilen ilişkilerle ilgili şöyle konuştu:

"türkiye'yi dostane bir ülke olarak görüyorduk, böyle bir hamleyi de beklemiyorduk. bizim için beklenmedik bir gelişme oldu ve sonuçta bir pilotumuz da öldü. bu kabul edilebilir bir şey değil. s-400’leri bölgeye konuşlandırmak zorunda kaldı. füze sistemleri hiçbir zaman ortaklarımıza yönlendirilmiş şeyler değildir."

tırlara yapılan saldırı

rus lider, suriye sınırında tırlara düzenlenen bombardımanla ilgili de konuştu, "tırların insanı yardım malzemesi taşımadıklarından şüplendik" ifadelerini kullandı.

hollande da konuşmasında, "şu anda tek amaç işid ile mücadele olmalı" dedi.

"bilsek farklı uyarırdık" demişti

uluslararası basına üst üste açıklamalar yapan cumhurbaşkanı erdoğan, france 24 kanalına rus uçağının düşürülmesinin ardından putin'i aradığını ancak cevap alamadığını açıklamış, "uçağın rusya uçağı olduğunu bilsek belki daha farklı uyarırdık" demişti.

erdoğan bundan önce de cnn'e konuşmuş, rusya devlet başkanı putin’in, "türkiye'den hâlâ özür bekliyoruz" ifadesine yanıt vermişti. erdoğan, "eğer birisinin özür dilemesi gerekiyorsa, bu biz değiliz. hava sahamızı ihlâl edenler özür dilemeli. pilotlarımız ve silahlı kuvvetlerimiz görevlerini yerine getirdiler. bence işin özü budur" diye konuşmuştu.

cumhurbaşkanı erdoğan, cumhurbaşkanlığı külliyesi'nde muhtarlar toplantısındaki konuşmasında ise, rusya lideri putin'den gelen, "türkiye işid'den petrol alıyor" iddialarına tepki göstermişti. cumhurbaşkanı, "çok ayıp, yazıklar olsun. türkiye'nin, şu anda petrolünü de, doğalgazını da aldığı yerler bellidir" demişti. erdoğan, düşürülen uçak için de, "aynı ihlâl bugün yapılsa türkiye yine aynı karşılığı vermek durumundadır" ifadelerini kullanmıştı.

kaynak: al jazeera, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;