Ortadoğu

PYD: Esed ile işbirliği yok

Suriye'nin kuzeyinde PKK çizgisinde faaliyet gösteren örgütün lideri Salih Müslim, Suriyeli muhaliflerin, Esed ile işbirliği yaptıkları suçlamasını reddetti.

Müslüm Paris'te gazetecilere konuştu [AFP-Arşiv]
çarşamba günü kuzey suriye’de kendi denetimlerindeki kürt bölgelerinde (rojava) geçici sivil yönetim kurduklarını açıklayan demokratik birlik partisi (pyd), suriye muhalefetinin çatı örgütü suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu (smdk) tarafından esed ile işbirliği yapmakla suçlandı.
 
smdk'dan yapılan açıklamada pyd devrim karşıtı bir organizasyon olarak ilan edildi.  
 
geçici yönetim ilanını ayrılıkçı bir adım olarak değerlendiren smdk, pyd’yi türkiye merkezli kürdistan işçi partisi (pkk) ile birlikte esed yönetimi için çalışmakla suçluyor. suriyeli muhaliflere göre pyd’nin askeri kanadı halk koruma güçleri (hpg) suriye muhalefetine bağlı güçleri hedef alıyor.
 
pyd lideri salih müslim ise iddiaları reddediyor. bir konferans için paris’te bulunan müslim, gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı. müslim, esed yönetimi ile işbirliği içinde olmadıklarını ve yalnızca kürtlerin yaşadığı bölgeleri islamcı gruplara karşı koruduklarını savundu. 
 
islamcı gruplara karşı son dönemde önemli başarılar kazandıklarını söyleyen müslim, irak kürdistan demokratik partisi’nden (kdp), irak kürdistan yurtseverler birliği (kyb) ve pkk’dan erzak, para ve silah yardımı aldıklarını da inkar etmiyor. müslim’e göre islamcı gruplar 3000 kadar kayıp verdi.
 
pyd’nin yalnızca kürt nufusun bulunduğu bölgeler için mücadele ettiğini söyleyen müslim, yönetimi devirmek için şam gibi cephelere müdahale ederek toprak kazanmak gibi bir amaçlarının olmadığının altını çizdi. arap ve kürtlerin birlikte yaşadığı kentleri istisna gösteren müslim, halep gibi bazı stratejik kentlerin hala pyd’nin operasyon sahasında yer aldığını söyledi. 
 
müslim'e göre türkiye, pyd'nin askeri ilerleyişini durdurmak istemiyor, ancak dolaylı yollardan müdahale ediyor. 
pyd lideri ikinci cenevre görüşmelerine katılmalarının ancak suriyeli kürtlerin bağımsız bir grup olarak temsiline izin verilmesi halinde mümkün olacağını söyledi. 
 
irak kürt yönetimi'nden açıklama
 
irak bölgesel kürt yönetimi ise, geçici yönetim ilanı kararının tamamen pyd'ye ait olduğunu duyurdu. bölgesel hükümetin dış ilişkiler sorumlusu felah mustafa, pyd yönetiminin bu konuda kimseye danışmadan ve bildirmeden tamamen kendi inisiyatifi ile böyle bir karar aldığını söyledi. 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;