İsrail - Filistin sorunu

Refah kapısında 'Ambargo' çadırı

Filistinliler, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ambargoya dikkat çekmek için Gazze’yi Mısır’a bağlayan Refah sınır kapısının yakınında çadır kurdu.

Konular: Ortadoğu

ambargoyu kırma ulusal komisyonu tarafından organize edilen etkinlikte filistinliler ambargonun sekizinci yılında gazze halkının yaşadığı zorlukları gündeme getirmeyi hedefliyor.

ambargoyu kırma ulusal komisyonu yurt dışında da etkinlikler düzenleyecek.

ambargoyu kırma ulusal komisyonu üyesi hamdi şaas, al jazeera’ye ‘bu ambargonun gazzelilere verdiği zararı anlaması için israil’e baskı yapılmalı’ dedi.

ambargo 2006’dan beri devam ediyor

2006 yılında yapılan filistin meclis seçimlerinde hamas hareketi'nin çoğunluğu kazanmasının ardından israil gazze’ye karşı ambargo uygulamaya başlamıştı. ambargo hamas’ın gazze'de yönetimi ele aldığı 2007 yılının haziran ayından itibaren iyice şiddetlenmişti.

ambargo nedeniyle gazze halkı başta ekonomi ve sağlık olmak üzere birçok alanda büyük bir yoksunluk yaşamak zorunda kaldı.

gazze’ye yönelik ambargo mısır’da muhammed mursi’nin 3 temmuz’da darbe ile cumhurbaşkanlığı görevinden uzaklaştırılmasının ardından daha da ağır hale geldi. mısır tarafı darbenin ardından gazze‘ye açılan tek kapı olan refah kapısını çoğunlukla kapalı tutmaya başladı. gazze’ye malzeme girişini sağlayan tünellerin mısır tarafından imha edilmesinin ardından gazze’ye gıda ve ilaç girişi kesilme noktasına geldi.

ambargonun sürdüğü sekiz yıl boyunca gazze’de ekonomi çökme noktasına geldi.

israil, gazze sahili boyunca denizin üç mil açığından itibaren başlayan alanı “yasak bölge” ilan etti. bu gazzelilerin deniz sahasının yüzde 85'ini kullanamaması anlamına geliyor. bu engelleme, geçim kaynaklarından biri balıkçılık olan gazzelileri daha da zor duruma düşürdü.

ambargonun ardından iş yerlerinin yüzde 95’i kapandığı gazze’de işsizlik oranı yüzde 45’in üzerinde.

özellikle 2007’den bu yana yaklaşık 180 bin memur ile 210 binden fazla işçi ve serbest meslek sahibi işsiz kaldı.

ekim 2007’den itibaren gazze’ye yakıt tedarikine ilişkin büyük sınırlamalar getirildi, elektrik ve yakıt elde etme imkânları büyük ölçüde kısıtlandı.

gazze’de 12 saate varan düzenli elektrik kesintileri uygulanıyor.  

gazze’de yaşanan elektrik kesintileri, sürekli tedavi gereken diyaliz ve kanser hastalarının hayatını tehlikeye sokuyor. 

israil’in operasyonları

israil’in gazze’ye yönelik saldırıları sivillerin hayatını daha da çekilmez hale getiriyor. bunların en bilineni israil’in 27 aralık 2008 - 17 ocak 2009 tarihleri arasında düzenlediği ‘dökme kurşun operasyonu’. bu operasyonda 1400’den fazla filistinli ölmüştü.

dünyanın değişik yerlerinden birçok sivil toplum kuruluşu israil’in gazze’ye yönelik ambargosunu delmek için çalıştı.

farklı ülkelerden aktivistler, 2009 yılında gazze’ye yardım götürmek için “filistin’e yol açık” isimli bir kara yolu konvoyu oluşturarak, sağlık ve insani yardım malzemeleri taşıyan 200 araçlık konvoyu mısır’ın refah sınır kapısından gazze’ye soktu.  

türkiye’de insani yardım vakfı (ihh) öncülüğünde organize edilen özgürlük filosu gazze’deki ambargoyu delmek için mayıs 2010’da yola çıktı. filoda bulunan ve aktivistleri taşıyan mavi marmara gemisine israil askerleri 31 mayıs 2010’da operasyon düzenledi ve 9 aktivist hayatını kaybetti. saldırının ardından birleşmiş milletler (bm) güvenlik konseyi, gazze’deki duruma atıfta bulunarak ambargoyu “sürdürülemez” olarak niteledi.

gazze’den israil’e açılan kapılar

israil, gazze’ye giriş-çıkışın sağlandığı beş kapıdan dördünün kontrolünü elinde bulunduruyor.

filistinliler israil’i  kontrol altında tuttuğu kapılarda keyfi uygulama yapmakla suçluyor. israil’in kontrolündeki kapılar ise şuınlar:

erez: geçimlerini sağlamak için israil’e giden gazzeliler için ana çıkış noktası olan bu kapı, 2007’den bu yana filistinlilerin geçişine kapalı.

karni: bu kapı ticari malların bölgeye girişi için kullanılmaktaydı. 2007’den önce de sıklıkla kapatılan kapı, hamas’ın 2007’de yönetime gelmesinin ardından tamamen kapatıldı.

sufa: inşaat malzemelerinin gazze’ye girişi için kullanılan kapı 2007’den bu yana çoğu zaman kapalı.

kerem şalom: ticari ürünler ve insani yardım malzemelerinin girişinin yapıldığı kapı 2007’den bu yana çoğu zaman kapalı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;