Suriye'de iç savaş

Rejimden yabancı gözlemciye vize yok

Şam rejiminin Enformasyon Bakanı Umran Zubi, "Devlet başkanlığı seçimlerinde ne Arap ülkelerinden ne de diğer ülkelerden gözlemci heyeti yer alacak" dedi.

Konular: Ortadoğu, Suriye
Zubi, iç ve dış siyasetteki gelişmelerin seçimlerin ertelenmesi ya da iptal edilmesi için bir sebep olamayacağını söyledi. [Reuters-Arşiv]

suriye devlet televizyonunda yerli ve yabancı gazetecilerle bir araya gelen zubi, ağustos ayında yapılacak seçimlerin "şeffaf ve adil" şekilde gerçekleşeceğini belirtti.

seçimlerin, ülkedeki yargıçlar tarafından takip edileceğini ifade eden zubi, "devlet başkanlığı seçimlerinde ne arap ülkelerinden ne de diğer ülkelerden gözlemci heyeti yer alacak" dedi.

rejim kontrolünde olan bölgelerde 19 milyon 425 bin suriye vatandaşının yaşadığını belirten zubi konuşmasını şöyle sürdürdü:

“seçim dera'dan başlayarak, lazkiye, humus, deyr ezzor, hama, şam ve kırsalı ile halep'te rejim güçlerinin denetiminde olan tüm bölgelerde yapılacak. devletin yayın organları da seçimleri tarafsız şekilde takip edecek."

daha önce el hayat gazetesine konuşan umran zubi, devlet başkanlığı seçimlerinin zamanında yapılacağını ve bu süreçte muhaliflere yönelik askeri operasyonların da kesilmeyeceğini belirtmişti.

''demokrasi parodisi”

suriye'nin dostları grubu nisan ayı başında, beşşar esed yönetiminin yapmayı planladığı devlet başkanlığı seçimleri hazırlığını ‘barış görüşmelerine vurulmuş bir darbe’ olarak gördüklerini açıkladı.

grup adına fransa’nın başkenti paris’te yapılan ortak açıklamada, suriye hükümetinin devlet başkanlığı için bir seçim yapılacağını ilan etmesinin ''demokrasi parodisi” olduğunu söyledi.

girişimin barış görüşmelerini öldürmeye yönelik olduğunu söyleyen, türkiye'nin de yer aldığı 11 ülkeden oluşan suriye dostları grubu, bu seçim planlamasının suriye'nin bölünmesini derinleştireceği uyarısında bulundu.

grup açıklamada, çatışmaların sürdüğü bir dönemde, milyonlarca kişinin yerinden edildiği ve sadece şam rejiminin kontrolü altında bulunan bölgede seçim düzenlemenin ''hiçbir itibarı ve meşruluğunun olmadığını'' savundu

esed yeniden aday

şam yönetimi, devlet başkanlığı seçimlerinin yapılabilmesi için bazı düzenlemeler ile ilgili hazırlıkların yapıldığını duyurmuştu.

kanununda yapılacak değişiklik ile seçimler, sadece rejimin elinde bulunan bölgelerde yapılacak. bu bölgelerden çıkacak sonuçlar ülke olağanüstü hâl içinde bulunduğu için muhaliflerin kontrolünde bulunan bölgelerde de geçerli olacak.

beşşar esed de bu seçimlerde devlet başkanlığına aday olacak.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;