Suriye'de iç savaş
Rejime kimyasal suçlaması
BM Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu, Şam yönetimini Nisan ve Mayıs'ta sekiz ayrı olayda kimyasal silah kullanmakla suçladı. Raporda, 'Rejim büyük olasılıkla klorin gazı kullandı' denildi.
birleşmiş milletler (bm) suriye bağımsız araştırma komisyonu, suriye hükümetinin nisan ve mayıs aylarında ülkenin batısındaki sekiz ayrı olayda kimyasal silah kullandığını, kullanılan silahın büyük olasılıkla klorin gazı olduğunu ifade etti.
bm komisyonu, suriye rejiminin muhaliflerin bulunduğu bölgeleri vurmak için kullandığı varil bombalarının da savaş suçu kapsamında sayılabileceğini vurguladı.
suriye rejiminin hapishanelerinde işkence olaylarını da değerlendiren bm komisyonu, rejim hapishanelerinde işkence yapıldığını ortaya koyan 27.000 fotoğrafın ellerinde bulunduğunu da duyurdu.
bm komisyonu, irak şam islam devleti’nin (işid) de suriye'de hergün sivilleri öldürerek savaş suçu işlediğinin altını çizdi.
‘katliamın hesabı sorulmadı’
21 ağustos 2013 tarihinde şam'ın doğu guta bölgesinde zehirli gaz saldırısı düzenlenmiş ve 1400'den fazla kişi katledilmişti. birleşmiş milletler (bm) heyeti suriye’de kimyasal silah kullanıldığı tespitinde bulunmuştu.
suriye muhalif ve devrimci güçler koalisyonu (smdk), guta saldırısının yıldönümünde yaptığı açıklamada, suriye halkının, katliamın boyutuna uygun bir uluslararası tavrı bulamamanın hüznü ve şaşkınlığı içerisinde olduğunu ifade etmişti.
saldırının ardından abd yönetimi ve uluslararası kamuoyu büyük ölçüde esed rejimini sorumlu tutmuş, abd başkanı barack obama ‘kırmızı çizgilerin’ ihlal edildiği gerekçesiyle suriye rejimine yönelik askeri müdahalede bulunacağını açıklamıştı.
daha sonra devreye rusya girmiş, moskova’nın girişimiyle suriye rejimi kimyasal silahların ülkeden çıkarılması ve imha edilmesi ile ilgili anlaşmayı kabul etmişti.
imha işlemi tamamlandı
abd ordusu, suriye’nin kimyasal silahlarının imha işleminin tamamlandığını duyurdu. başkan obama gelişmeyi, 'bu silahları kullanan ülkelere bir mesaj' olarak niteledi.
obama, suriye’nin beyanda bulunduğu kalan kimyasal silah üretme tesislerini ortadan kaldırma taahhüdünü yerine getirip getirmeyeceğini yakından takip edeceklerini de vurguladı.
haziran ayı sonunda çeşitli ülkelerin donanmalarından gönderilen askeri kargo gemileri parçalar halinde silahları italya'ya taşımıştı.
kimyasal silahların yasaklanması örgütü (ksyö) tarafından başlatılan operasyon kapsamında abd askeri kargo gemisi mv cape ray, italya'dan aldığı 600 ton kimyasal silah yüküyle 3 temmuz’da akdeniz’e açılmıştı.
gemideki özel ekipmanlar ve iki hidroliz sistemiyle silahların nötralize edilmesi için, ksyö genel direktörü ahmet üzümcü 60 gün süre biçmişti. imha işlemi 45 günde tamamlandı.
danimarka gemisi ark futura’da kalan ikinci derece öncelikli cephanelik de imha edilmek üzere ingiltere, almanya ve finlandiya’ya götürülmüştü.
suriye'de mart 2011'den bu yana devam eden iç savaşta en az 190 bin kişi hayatını kaybetti.
kaynak: al jazeera
Yorumlar