Formula 1

Rosberg zirvede bıraktı

Formula 1'in son dünya şampiyonu pilotu Nico Rosberg, emekliye ayrıldığını açıkladı.

[Fotoğraf: Reuters]

sosyal paylaşım sitesi facebook hesabından açıklamada bulunan 31 yaşındaki alman pilot, "25 yıldır yarışıyorum ve hayatımdaki tek hayalim, formula 1 dünya şampiyonası'nı kazanmak olmuştu. çok çalışarak, acı çekerek ve fedakarlıklar yaparak buna ulaştım. dağı tırmandım, zirveye çıktım ve emekliye ayrılmak için doğru zamanın geldiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

kendisine bu süreçte destek veren herkese teşekkür eden rosberg, bu sezon şampiyonluk yolunda büyük baskı yaşadığını ve bunu başarmasının ardından emeklilik kararının kafasında netleştiğini vurguladı.

formula 1 kariyerine 2006'da williams takımında adım atan mercedes'in alman pilotu rosberg, 2016 formula 1 dünya şampiyonası'nın son mücadelesi abu dabi grand prix'sini 2. sırada bitirerek takım arkadaşı lewis hamilton'ın 5 puan önünde kariyerinin ilk şampiyonluğuna geçen hafta ulaşmıştı. rosberg, michael schumacher ve sebastian vettel'den sonra mutlu sona ulaşan 3. alman sürücü olarak formula 1 tarihine de geçmişti.

ilk birinciliğini 2012'de elde etti

şampiyonayı 1982'de kazanan fin sürücü keke rosberg'in oğlu olan, 1985 almanya doğumlu nico, otomobil sporlarına, 6 yaşında go kartla başladı. profesyonel kariyerine 2001'de adım atan rosberg, 2002'de formula bmw adac, 2005'te de gp2'de şampiyonluğa ulaştı.

babasının şampiyonluk yaşadığı williams formula 1 takımı ile 2006'da anlaşan rosberg, sezonun ilk mücadelesi bahreyn grand prix'sinde 7. olarak dikkatleri üstüne çekti. alman sürücü, 2008 sezonunun açılışına ev sahipliği yapan avustralya grand prix'sinde 3. olarak ilk defa podyuma çıktı.

rosberg, 2010 yılında, önceki sezonu şampiyon tamamlayan brawn gp'yi satın alan mercedes'in fabrika takımına geçip 3 sezon boyunca formula 1 efsanesi michael schumacher ile takım arkadaşlığı yaptı. rosberg, 2012 sezonunun 3. ayağı çin grand prix'sinde kariyerinde ilk kez podyumun zirvesinde yer aldı.

2014'te şampiyonluğu sonuna kadar kovaladı

go kart yıllarında beraber yarıştığı lewis hamilton ile 2013'te takım arkadaşı olan rosberg, kurallarda köklü değişikliklerin yaşandığı 2014'te şampiyonluğa çok yaklaştı. "çifte puan" kuralının ilk kez uygulandığı 2014 formula 1 sezonunun final yarışı abu dabi grand prix'si, pilotlar klasmanı lideri hamilton ile 17 puan gerisindeki takım arkadaşı rosberg'in mücadelesine sahne oldu.

yarışa, takım arkadaşının arkasında 2. sırada devam eden rosberg, 25. turda otomobilinin enerji dönüşüm sistemindeki arıza nedeniyle önemli bir zaman kaybı yaşadı. aracındaki arızanın etkisiyle hızını koruyamayan ve yavaş turlar atmaya devam eden rosberg, 14. sırada bitirdiği mücadele sonunda şampiyonluğu, hamilton'a kaptırdı.

en uzun 2. galibiyet serisine imza attı

formula 1'de 2015'e kadar art arda 2 yarış birinciliği bulunmayan rosberg, şampiyonluğu bir kez daha hamilton'a kaptırdığı sezonun son 6 yarışında da "pole pozisyonu"nu kazandı, son 3 yarışı ise ilk sırada bitirdi.

alman pilot, 2016 sezonunun da ilk 4 yarışını kazanarak arka arkaya 7 galibiyet aldı. rosberg böylece "formula 1 tarihinin en uzun 2. galibiyet serisi"nin sahipleri alberto ascari (1952-1953) ve michael schumacher'in (2004) arasına katıldı. "en uzun galibiyet serisi" rekorunu, 2013'te kazandığı 9 birincilikle sebastian vettel elinde tutuyor.

baba-oğul şampiyon

keke ve nico rosberg, formula 1 tarihininde şampiyonluk yaşayan ikinci baba-oğul oldu. bunu ilk kez graham ve damon hill başardı.

1958'den 1975'e kadar şampiyonada yarışan büyük britanyalı pilot graham hill, 1962 ve 1968'de pilotlar klasmanını zirvede noktaladı. 1992'den 1999'a kadar mücadele eden oğlu damon hill ise 1996 sezonunda şampiyonluğu elde etti.

kaynak: aa
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;