Bilim-Teknoloji

Rosetta hedefini yakaladı

Rosetta uydusu, 10 yıldan bu yana takip ettiği kuyruklu yıldızı yakaladı. 67P/Churyumov-Gerasimenko'ya ait yeni fotoğraflar çeken Rosetta, 11 Kasım'da gök cismine iniş yapacak.

Konular: Bilim-Teknoloji
Rosetta 29 Temmuz'da bu görüntüyü elde etti. [Fotoğraf: ESA]

avrupa uzay ajansı'na (esa) ait rosetta uydusu, 10 yıllık yolculuğunun ardından hedefinde yer alan 67p/churyumov-gerasimenko kuyruklu yıldızına ulaştı. rosetta, 29 temmuz'da 1950 km mesafeden çektiği görüntüleri dünya'ya gönderdi. görüntülerde, kuyruklu yıldızın ön ve arka taraflarını birleştiren ilginç 'boynu' ortaya çıktı.

rosetta, haziran 2011'de uyku moduna girmiş ve tarihi görevi için 20 ocak 2014'te tekrar sinyal gönderilerek uyandırılmıştı. planlandığı gibi ağustos ayı içinde 67p/churyumov-gerasimenko kuyruklu yıldızını yakalayan rosetta, belirlenen ve mesafe konuma erişeceği kasım ayında taşıdığı philae keşif aracını kuyruklu yıldızın üzerine bırakacak.

astronomi tarihinde bir ilk olacak görev kapsamında, philae 4 km genişliğindeki gök cismi üzerinde analizler gerçekleştirecek. rosetta'nın 29 temmuz'da iki saat aralıklarla çektiği görüntüler, osiris cihazıyla elde edildi. fotoğraflar, piksel başına 37 metrelik çözünürlüğe sahip.

almanya'nın max planck enstitüsü'nden holger sierks, 'kuyruklu yıldızdaki boyun kısmının baş ve arka tarafa göre daha parlak olduğunu' belirtti. osiris ile elde edilen görüntüleri incleyen ekibin başında yer alan sierks, parlaklığın gök cismindeki materyallerin farklı yoğunluklarından veya toz ile buzul parçaların farklı büyüklüklerinden kaynaklanıyor olabileceğini ifade etti.

67P/Churyumov-Gerasimenko'nun boyun kısmı böyle görüntülendi.

iniş yeri belirlenecek

rosetta ile 67p/churyumov-gerasimenko'nun diğer randevusu 6 ağustos'ta. esa, o gün elde edilecek fotoğraflarla kuyruklu yıldızın materyal bileşenini ortaya çıkarmayı umuyor. elde edilecek bilgilerle gök cisminin 3 boyutlu modelini çıkaracak olan gökbilimciler, bu sayede 11 kasım'da yaşanacak iniş için en ideal yeri de belirlemeye çalışacak.

bir kuyrukluyıldıza temas edecek ilk uydu olacak rosetta, 67p/churyumov-gerasimenko ile güneş'in etrafında turlayacak ve aralık 2015'e kadar görev yapacak.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;