Rusya

Rus maslahatgüzar bakanlığa çağrıldı

PKK'nın Suriye kolu PYD tarafından kontrol edilen Afrin'den Türkiye'ye yönelik keskin nişancı saldırısının ardından Rusya'nın maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Dışişleri Sözcüsü, ateşkes anlaşması kapsamında o bölgedeki ihlâlleri izlemeden Rusya sorumlu olduğu için Rus maslahatgüzarın çağrıldığını söyledi.

[Fotoğraf: AA]

pkk'nın suriye kolu pyd tarafından kontrol edilen afrin'e askeri gücünü konuşlandıran rusya'nın maslahatgüzarı, bölgeden türkiye'ye yönelik keskin nişancı saldırısının ardından dışişleri bakanlığı'na çağrıldı. maslahatgüzar'ın çağrılmasına gerekçe olarak ateşkes anlaşması kapsamında o bölgedeki ihlâlleri izlemeden rusya'nın sorumlu olması gösterildi.

dışişleri bakanlığı sözcüsü hüseyin müftüoğlu düzenlediği basın toplantısında, bir kez daha yaşanması halinde misliyle mukabele edileceğini söyledi:

“suriye’den türkiye’ye yönelik olarak bir keskin nişancının açmış olduğu ateş sonucunda hayatını kaybeden şehidimize allah’tan rahmet diliyorum. bu olayın gerçekleşmesinin hemen ardından dün buradaki rusya büyükelçiliği maslahatgüzarı bakanlığa davet edildi. kendisine öncelikle bu olaydan duyduğumuz ciddi rahatsızlık iletildi. buna karşılık verildiği, bundan sonra benzer olayların yaşanmaması için ne gerekiyorsa yapılması gerektiği, eğer yaşanırsa buna misliyle mükabele edileceği kendisine aktarıldı.”

afrin’deki rus askeri varlığı da maslahatgüzarla konuşuldu. rusya savunma bakanlığı’nın açıklamasında yer verilen, askerlerin ateşkesi izlemek için konuşlandırıldığı bilgisini hatırlatan müftüoğlu, ‘türkiye ile rusya arasında eşgüdüm sağlanmalı’ dedi:

“tabii rus maslahatgüzarın bakanlığa gelmesi vesilesiyle kendisine afrin’de rus askeri unsurlarının yer almasına ilişkin husus hakkında görüşlerimiz tekrar aktarılmıştır.

ateşkesle bağlantılı konularda arazide herhangi bir tasarrufta bulunulmadan önce ateşkesin garantör ülkeleri olan türkiye ve rusya arasıdna eşgüdüm sağlanması en geçerli yöntem olacaktır. biz bu görüşümüzü rus tarafıyla paylaşıyoruz.”

“bu fotoğraflar hoş değildir”

müftüoğlu, rus askerlerinin halep’teki nevruz kutlamasında öcalan resimleri önünde ve afrin’de ypg armasıyla çıkan fotoğraflarıyla ilgili de şunları söyledi:

“fotoğraflara gelince... bu fotoğraflar tabii hoş değildir. biz ypg’nin, pyd’nin ne olduğunu tüm ortaklarımıza her vesilede her görüşmede anlatıyoruz. onların gerçek yüzünü, onların birer terör örgütü uzantısı olduğunu kendileri,yle paylaşıyoruz. hassasiyetimizi biliyorlar. bu hassasiyetlerimizi muhafaza ediyoruz. hassasiyetlerimizin özellikle dikkate alınması bizim beklentimizdir.”

sözcü, pyd'nin suriye'de uygulanan ateşkes kapsamına girip girmediğine ilişkin soruya ise "2016 yılının sonunda varılan anlaşmanın unsurları hâlâ geçerlidir. afrin'deki konuşlanmayı farklı şekilde yorumlamamak gerekir" cevabını verdi.

30 aralık’ta rusya ve türkiye’nin öncülüğünde varılan ateşkes anlaşmasında, ankara’nın pyd itirazlarına rağmen sadece tüm tarafların terör örgütü kabul ettiği işid ve nusra ateşkes kapsamına alınmamıştı.

rusya’daki pyd ofisi için de sözcü “biz rusya’ya her seferinde ypg, pyd ve pkk’yla bağlantılı her türlü terörist örgüt veya uzantısına ilişkin görüşlerimizi her düzeyde paylaşıyoruz. oradaki ofisin kapatılması konusunda rusya’nın adım atmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“sahada durum farklı gibi gözükse de...”

siyasi ve diplomatik alanda ypg/pyd ile ilgili rahatsızlık abd ve rusya’ya sıklıkla iletilse de sahada durum farklı. rusya ve abd’nin pyd’ye olan siyasi desteği ile ypg’ye yönelik askeri desteği artıyor.

bu durum hatırlatılıp rusya ve abd’nin desteğini artırmaya devam etmesi halinde ankara’nın farklı bir adım atmayacağı sorusuna dışişleri sözcüsü şu yanıtı verdi:

“sahadaki durumla siyasi alan farklı dediniz. öyle bir izlenim doğuyorsa bu bizce doğru değildir. zira biz pyd/ypg’ye yönelik tutumumuzu ortaklarımıza her vesileyle anlatıyoruz. çünkü biz gerçeği onlardan daha iyi biliyoruz, biz bu coğrafyada uzun müddet buradaki bir ülke olarak dışarıdan gelen ve coğrafyanın dinamiklerini, gerçeklerini bilmeyen kişilere bu unsurların gerçek yüzünü anlatıyoruz. bunların terörist olduklarını, bir takım kısa dönemli çıkarlar için bunlarla işbirliği yapmanın uzun vadede getirisi olmayacağını, bölgesel bir güç olan türkiye gibi müttefiklerle hareket etmenin, örneğin özgür suriye ordusu gibi yerel unsurlarla hareket etmenin neden doğru olduğunu biz her vesileyle her düzeyde anlatıyoruz. anlatmaya da devam edeceğiz, gerçeği kabullenecekleri güne kadar da anlatmaya devam edeceğiz.

sahada durum farklı gibi gözükse de gerçekler bir gün muhakkak tüm taraflar tarafından kabul edilecetir, o bakımdan hiçbir endişeniz olmasın.”

“rakka planlamalarının sonuçlanmasını bekliyoruz”

rakka’nın batısındaki tabka barajı’nda ypg’ye helikopterlerle yapılan yardım için de müftüoğlu şunları söyledi:

“biz bu harekâta başta abd olmak üzere deaş’la mücadele uluslararası koalisyonu üyeleriyle ortaklaşa gerçekleştirmeye hazır olduğumuzu söylüyoruz. doğru suriyeli grupların desteği alınarak yapılması gerektiğini, taktik nedenlerle bile olsa pyd/ypg gibi örgütlerle yapılmasını kabul edilebilir bulmıyoruz. hâlâ suriye politikasını gözden geçirmekte olan yeni abd yönetiminin benimseyeceği yaklaşıma da bağlı olarak planların sonuçlanmasını bekliyoruz bu aşamada.”

menbic’de ypg varlığı

menbic’deki rusya, rejim, abd ve ypg varlığı hatırlatılarak türkiye’nin menbic’deki mevcut durumu kabullenip kabullenmediği sorusuna, sözcü şu yanıtı verdi:

“türkiye menbic’de mevcut durumu kabullenmiş midir? böyle bir durumda bulunmak yanlış olur. türkiye’nin menbic konusundaki duruşu bellidir. en başından beri biz bunu söyledik. ypg/pyd unsurlarının menbic’den temizlenmesi gerektiğini, bunun türkiye’nin ilkesel tutumu olduğunu biz dile getirdik. bu tutumumuzda da bir değişiklik yoktur. bunu değiştirmeyi gerektirecek bir gerekçe de görmemekteyiz.”

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;