Petrol

Ruslar Kürt petrolüne yöneldi

Rus petrol şirketi Rosneft, IKBY ile ön ödemeli ham petrol ticareti için anlaşma imzalayan ilk büyük petrol şirketi oldu.

[Fotoğraf: Reuters / Arşiv]

rusya'nın devlet petrol şirketi rosneft, irak kürdistan bölgesel yönetimi (ikby) ile ön ödemeli ham petrol ticareti için anlaşma imzalayan ilk büyük petrol şirketi oldu.

rosneft’ten yapılan açıklamada, londra'da düzenlenen uluslararası petrol haftası kapsamında, ikby yetkilileri ile petrol kaynaklarının keşfi, altyapı desteği, lojistiği ve ticareti konusunda iş birliği anlaşmasının imzalandığı belirtildi.

anlaşmanın 2017-2019 arasını kapsadığını belirten rosneft ceo'su igor seçin, ticaretin ön ödeme şartlarıyla gerçekleştirileceğini belirtti, "kürt ham petrolü için yeni pazarlar geliştirmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz" dedi.

seçin, kürt petrolünü rosneft'in rafineri sistemine taşıyacaklarını belirtti. almanya'da geniş bir rafineri tesisi de bulunan şirket, keşif ve lojistik alanlarında da ikby yönetimine destek verecek.

şirketten yapılan açıklamada, 12. blok petrol sahasında, salman-1 adı verilen kuyuda toplam 4 bin 245 metre derinliğe inilmesinin planlandığı ve sondaj işleminin temmuz 2017’de tamamlanmasının öngörüldüğü kaydedildi.

ikby doğal kaynaklar bakanı aşti hawrami, anlaşmanın yeni ufuklar açtığını söyledi.

2016'da petrol fiyatlarındaki küresel düşüş nedeniyle bölgesel yönetim, 3 milyar dolara varan finans ihtiyacını ön ödemeli petrol ihracatı yoluyla türkiye'den ve vitol, petraco, glencore ve trafigura gibi şirketlerden karşıladı. 

yaklaşık 45 milyar varillik rezerve sahip olduğu tahmin edilen ikby’de halen bir diğer rus şirketi gazprom neft’in de çeşitli petrol sahalarında yatırımları bulunuyor. 

ikby, üç yıl önce bağdat hükümetinin petrol gelirlerinden kendisine adil bir pay ödemediği iddiasıyla, merkezi hükümetten bağımsız petrol satışlarına başladı. başlarda bu karara sert tepki gösteren irak hükümeti, bölgesel yönetimden petrol alanları dava edeceğini, meşru satıcının kendileri olduğunu açıklamıştı. fakat son dönemde bağdat hükümetinin bu yöndeki tavrında yumuşama gözlemlendi.

kaynak: aa, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;