Suriye'de iç savaş

Rusya: 8 Nisan'dan itibaren durduruyoruz

Rusya, Esed rejimine ait hava üssüne düzenlenen ABD saldırısının ardından bu ülkeyle imzaladığı ve Suriye hava sahasında iki ülkenin uçaklarının arasında kazaları önlemeye yönelik güvenlik protokolünü askıya aldı. Moskova daha sonra da, ABD ile Suriye'de koordinasyon amacıyla oluşturulan iletişim hattını Cumartesi gününden itibaren durduracağını açıkladı.

rus haber ajansı interfax'ın haberine göre, rusya savunma bakanlığı sözcüsü igor konaşenkov, rusya savunma bakanlığı'nın 8 nisan'dan itibaren abd ile rusya arasındaki uçuş güvenliği anlaşmasında öngörülen iletişim hattının çalışmasını sonlandıracağını açıkladı. konaşenkov, konuyla ilgili notanın abd'nin askeri ataşesine sunulduğunu belirtti.

rusya, abd ile anlaşmayı askıya aldı

rusya dışişleri bakanlığı da bundan önce, suriye’de iki tarafın uçaklarının arasında istenmeyen kazaların yaşanmaması için abd ile imzalanan güvenlik protokolünü daskıya aldığını açıkladı.

abd ve rusya, moskova’nın 30 eylül’de başlattığı suriye’deki hava saldırılarının ardından suriye hava sahasında iki taraf arasında kaza yaşanmaması için uçuş güvenliği konusunda ekim 2015’te anlaşmaya varmıştı.

abd’nin suriye’de esed rejimine ait hava üssüne düzenlediği füze saldırısını değerlendiren bakanlık, bu saldırının, terörle mücadele eden bir ülkeye karşı yapılan bir güç gösterisi olduğunu öne sürdü. 

abd’nin bu hamlesini ‘düşüncesiz’ olarak niteleyen rus dışişleri, bunun mevcut sorunları derinleştirdiğini savundu.

"abd sadece mevcut sorunları derinleştiren ve global güvenliği tehdit eden böylesi bir düşüncesiz adımı ilk kez atmıyor."

rus ria haber ajansının aktardığı açıklamada, saldırının idlib’e kimyasal saldırıdan önce hazırlandığı iddia edildi.

aynı açıklamada, bm güvenlik konseyi’nin acil toplanması için çağrı yapıldı.

lavrov: irak'a saldırıyı hatırlattı

rusya dışişleri bakanı sergey lavrov, abd'nin suriye'deki hava üssüne yönelik operasyonunu 'saldırganca bir eylem' olarak nitelendirdi ve bunun 2003 yılında irak'a düzenlenen operasyonu andırdığını söyledi.

lavrov, saldırıda hiçbir bir rus vatandaşının ölmediğini söyledi.

rus dışişleri bakanı, 'provokasyon' olarak nitelendirdiği saldırıyla ilgili, moskova'nın abd'den açıklama isteyeceğini belirtti. lavrov, "umarım bu hamle abd-rusya ilişkilerine tamir edilemez bir zarar getirmez" diye konuştu. 

lavrov, abd'nin bu saldırıyla dikkatleri, nusra cephesi'nin yaptıklarından uzaklaştırmak istediğini öne sürdü.

"tillerson’un ziyaretini etkilemeyecek"

rusya parlamentosunun alt kanadının uluslararası ilişkiler komitesi başkanı leonid slutsky, saldırının, abd dışişleri bakanı rex tillerson’un gelecek hafta için planlanan rusya ziyaretini büyük bir ihtimalle etkilemeyeceğini söyledi.

rusya 24 televizyon kanalına konuşan slutsky, "tillerson’un ziyaretinin etkileyeceğini düşünmüyorum. diyaloğu yeniden başlatmamız lazım. tillerson’u kabul etmemiz lazım ve onunla görüş alış verişi yapıp washington’un aklını başına geri getirmeye çalışmamız lazım. bu, duvarların arkasında saklanmaktan daha iyi" dedi.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;