Cenevre-2

Rusya: ABD sabote ediyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ABD’yi, Cenevre görüşmelerini Suriye’de rejim değişikliği arayışı için kullanmakla suçladı.

Haberin Öne Çıkanları

Lavrov'dan rejim değişikliği suçlaması

Muhalefetten üçüncü tur resti

Brahimi: İstifa ederim

Cenevre konferansı başladığından bu yana Suriye'de yaklaşık 5000 kişi öldü. [AFP]

rusya dışişleri bakanı sergey lavrov, moskova'da almanya dışişleri bakanı frank-walter steinmeier ile düzenlediği basın toplantısında cenevre'de süren suriye barış görüşmeleri ile ilgili konuştu. lavrov gündem tartışması nedeniyle kilitlenen cenevre-2 konferansında muhalefeti destekleyenlerin de suriye'de rejim değişikliği peşinde olduğunu savundu. 

lavrov, ikinci tur görüşmelerinde muhalefin sadece "geçiş yönetimi"ne odaklanmaması gerektiğini söyledi. 

görüşmelerin sekteye uğramasından muhalifleri ve onları destekleyenleri sorumlu tutan rus dışişleri bakanı, muhaliflerin "görüşmeler sonsuza dek süremez" uyarısı için de "sadece iki tur görüşmenin ardından ne yapıcı ne de mantıklı" ifadesini kullandı. 

cenevre'de konuşan lavrov'un yardımcısı gennadi gatilov ise muhalefetin terörizme karşı ortak savaşa hazır olduğunu ilan etmesi durumunda geçiş hükümetini konuşabileceklerini söyledi. gatilov "terörizm sorunu çözülmeden nasıl bir hükümet kurulabilir? muhalefet geçiş yönetiminde kimlerin yer alması gerektiği konusunu netleştirmedi. brahimi ile yaptığımız görüşmelerde daha çok suriye'deki insani durumu ele aldık." diye konuştu. 

cenevre'deki ikinci tur görüşmelerde birleşmiş milletler (bm) ve arap birliği suriye özel temsilcisi lahdar brahimi cuma günü suriyeli heyetlerle ayrı ayrı görüşecek. heyetlerin bugün de doğrudan görüşmesi beklenmiyor. 

brahimi'den istifa resti 

brahimi perşembe günü cenevre'de bir araya geldiği amerikalı ve rus dışişleri bakan yardımcılarına, görüşmeler için hazırladığı yol haritası kabul edilmezse istifaya hazır olduğunu bildirdi.

DOSYA: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

cenevre'deki al jazeera türk ekibine bilgi veren kaynaklara göre, görüşmede rus tarafı yakında başlaması beklenen üçüncü turda öncelikli gündemin "terörle mücadele" olmasını istedi. muhalifleri terörist unsurlar olarak niteleyen suriye rejimi de öteden beri bunu savunuyor. ruslar diğer konulara, "terörizm" başlığı karara bağlandıktan sonra geçilmesini talep etti.  

ancak lahdar brahimi, "eğer benim sunduğum dört maddelik gündem, üçüncü turda bizim yol haritamız olmazsa istifa etmeye hazırım" diyerek rest çekti.

brahimi'nin görüşmelerde sırasıyla ele alınmasını istediği dört madde; şiddetin durdurulması, geçiş yönetiminin kurulması, devlet kurumlarının korunması ve sürekliliği, ulusal diyalog ve barış sürecinin başlatılması. 

ölümler arttı

al jazeera türk’e bilgi veren suriye muhalefetinden bir yetkili, cuma günü brahimi’nin son kez rejim ve muhalefet delegasyonlarıyla ayrı ayrı görüşeceğini ve ikinci turu sonlandıracağını söyledi. kaynak, delegasyonların yüzyüze görüşmeyeceğini belirtti.

muhalefet delegasyonundan bedr camus ise ilerleme kaydedilmezse muhalefetin üçüncü tura gelmeyeceğini söyledi.

pazar günü bm güvenlik konseyi'nde ürdün, lüksemburg ve avustralya tarafından hazırlanan suriye hakkındaki karar tasarısı görüşülecek. rusya suriye'ye bir askeri müdahaleye kapı aralayabileceği gerekçesiyle tasarıyı veto edeceğini açıkladı ve kendi hazırladığı tasarıyı güvenlik konseyi'ne sundu.

rusya ve çin suriye'deki iç savaş başladığından beri üç yılda suriye rejimini kınayan üç karar tasarısını reddetti. 

cenevre'deki barış görüşmeleri başladığından bu yana suriye'de 5000 kişi hayatını kaybetti. üç yıldır süren iç savaşta yaklaşık 136 bin kişi öldü, milyonlarcası yerinden oldu. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;