Ukrayna

Rusya Haziran'da vanayı kapatıyor

Rusya Enerji Bakanı, Ukrayna Mayıs ayında Rus şirketi Gazprom'a borcunu ödemezse gaz akışının kesileceğini açıkladı. ABD'den de NATO'ya 'harcamaları artırmaya hazırlanın' çağrısı geldi.

Konular: Ukrayna, Avrupa, ABD
Rusya'dan Ukrayna'ya doğalgaz akışı kesilirse, kışın Avrupa ülkelerine yeterli gaz akışı olmayacak. [Fotoğraf: AFP]

rus bakan aleksandr novak bu durumda, doğalgazı ab ülkelerine transit geçişle ulaştıran ukrayna'nın kış için yeterli miktarda gaz depolayamayacağını söyledi. ukrayna'ya gelen gazın kesilmesi, yakıt ihtiyacının önemli bir kısmını rusya'dan karşılayan avrupa ülkelerini de zor durumda bırakacak.

doğalgaz ve petrol ihtiyacını rusya'dan karşılayan ab ülkeleri, ukrayna krizi nedeniyle yakıt arzının tehdit altında olmasından rahatsız. ab komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi guenther oettinger, polonya başbakanı donald tusk'la düzenlediği ortak bir basın toplantısında, rus doğalgaz şirketi gazprom'un tüm ab üyesi ülkelere doğalgazı aynı fiyattan satması gerektiğini söyledi.

rusya'nın gaz fiyatlarını siyasi nüfuz için koz olarak kullandığını söyleyen komisyon üyesi, "rusya'nın 'böl ve yönet' stratejili oyununu ab ülkeleri kabul etmeyecektir" dedi. gazprom şirketi avrupa ülkeleriyle bire bir sözleşmelere sahip. yani her ülke gazı farklı fiyatlardan alıyor.

ab: endişeyle izliyoruz

abd savunma bakanı chuck hagel, "ukrayna'daki gelişmelerin ışığında nato üyesi avrupa ülkelerinin savunma harcamalarını arttırmaları gerektiğini" söyledi.

ab dış ilişkiler sözcüsü, ukrayna'nın doğusundaki olayları 'endişeyle izlediklerini' söyledi. silahlı ayrılıkçı grupların yasadışı eylemlerine son vermelerini isteyen sözcü, 'işgâl edilmiş binaların acilen boşaltılması ve alıkonulan kişilerin serbest bırakılması' çağrısında bulundu.

ab dış ilişkiler ve güvenlik politikasından sorumlu yüksek temsilcisi catherine ashton, almanya dışişleri bakanı frank-walter steinmeier ile berlin'de ortak bir basın toplantısı yaptı. ashton, "hükümet binalarının işgâlinin bitmesi ve tüm grupların ukrayna parlamentosu'na katılımı hayatî öneme sahip" dedi. steinmeier da geçen ay imzalanan cenevre anlaşması hükümlerinin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

ukrayna içişleri bakanlığı, luhansk kentindeki savcılık ofisi ve yerel televizyon kanalının binasını işgâl eden ayrılıkçılarla görüşmelerin olumlu sonuç verdiğini açıkladı. bakanlık, salı gününden beri işgâl altında olan iki binanın da boşaltıldığını duyurdu.

kaynak: reuters, afp
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;