Suriye'de iç savaş

Rusya'dan ortak operasyon çağrısı

Moskova, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun hava operasyonlarına katılmayı teklif etti. Rus Savunma Bakanı Şoygu, Suriye'deki operasyonların hedefinde Nusra Cephesi gibi ateşkese dahil edilmeyen grupların olmasını teklif ettiklerini belirtti. Pentagon teklifi geri çevirdi.

[Fotoğraf: Getty]

rusya savunma bakanı sergey şoygu, "suriye uluslararası destek grubu'nun başı olan abd'ye koalisyon uçaklarının operasyonlarına, 25 mayıs'tan itibaren  rus hava kuvvetlerini de dahil etmesini teklif ediyoruz" açıklamasını yaptı. açıklamadan saatler sonra pentagon teklifi geri çevirdi.

'türkiye sınırından geçen konvoylar da vurulsun'

şoygu, operasyonların hedefinde suriye'deki ateşkese dahil edilmeyen nusra cephesi ve diğer grupların olmasını teklif ettiklerini belirtti.

rusya savunma bakanı, "türkiye - suriye sınırını yasa dışı yoldan geçen silahlı birliklerin ve silah ile mühimmat taşıyan konvoyların da" vurulmasını teklif etti.

bakan şoygu, ortak operasyona rağmen rusya'nın tek taraflı saldılar yapma hakkını muhafaza edeceğini, "silah bırakma kararına uymayan uluslararası terörist ve yasa dışı gruplara karşı mücadeleyi sürdüreceğini" ifade etti.

pentagon reddetti: esed'i destekliyorsunuz

bakanın bu açıklamasından birkaç saat sonra pentagon sözcüsü yüzbaşı jeff davis, moskova'nın teklifini reddettiklerini açıkladı. abd ordusunun suriye'de rusya ile hiçbir şekilde işbirliği yapmadığını söyleyen davis, "rusya'nın suriye'deki operasyonları esed rejimine destek oluyor. bizim tek hedefimiz işid'i yıpratıp yenmektir" dedi.

davis, rusya'dan henüz resmi bir teklif de almadıklarının da altını çizdi.

iki taraf da çabadan memnun değil

rusya ve abd, mayıs ayı başındaki görüşmelerinde suriye sorununun çözümüne daha fazla çaba harcama konusunda uzlaşmıştı.

abd öncülüğündeki işid karşıtı koalisyonun sonuç alamadığını savunan moskova yönetimi, suriye rejimi lideri beşar esed'e verdiği desteği bir adım öteye taşıyarak suriye'de operasyonlar başlattı. abd ise moskova'nın tek taraflı operasyonlarını, yarardan çok zarar getirdiğini savunarak eleştirdi.

2011'den bu yana süren iç savaşta 270 binden fazla insan öldü ve milyonlarca kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. 

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;