Orta Asya

Rusya'nın yeni güç arayışı

Rusya, Kazakistan ve Belarus arasında, 'eski Sovyet ülkelerinin arasındaki ekonomik bağları güçlendirmek' hedefiyle Avrasya Ekonomik Birliği kuruldu.

Haberin Öne Çıkanları

Avrasya Ekonomik Birliği anlaşması imzalandı

Rusya, Belarus ve Kazakistan kurucu

Ermenistan ve Kırgızistan da katılacak

Avrasya Ekonomik Birliği anlaşması
Lukaşenko, Nazarbayev ve Putin, Avrasya Ekonomik Birliği anlaşmasını, Kazakistan'ın başkenti Astana'da imzaladı. [AA]

rusya, belarus ve kazakistan arasında avrasya ekonomik birliği anlaşması 29 mayıs'ta imzalandı. devlet başkanlarının katıldığı imza töreninde, ermenistan cumhurbaşkanı serj serkisyan ve kırgızistan cumhurbaşkanı almazbek atambayev de hazır bulundu.

birliğin kurucu ülkeleri rusya, belarus ve kazakistan’ın belirleyeceği katılım sürecinin netleşmesinin ardından, ermenistan’ın 15 haziran’a kadar, kırgızistan’ın da 2015 başlarında birliğe katılması bekleniyor.

avrasya ekonomik birliği’nin başkenti astana olacak. rusya’nın eski sovyet ülkeleriyle işbirliğini resmileştirecek olan birlikle ilgili ilk fikir, 1994 yılında kazakistan cumhurbaşkanı nursultan nazarbayev’den geldi.

sovyetler birliği’nin dağılmasından üç sene sonra ‘avrasya entegrasyonu’ fikrini ortaya atan nazarbayev, imzalanan anlaşmada toprak bütünlüğü ve eşit egemenlik prensibiyle, üye ülkelerin kendine has politik sistemlerine riayet edileceğini söyledi.

‘sovyetler zamanındaki bağlara ihtiyacımız var’

belarus cumhurbaşkanı aleksander lukaşenko, sovyetler birliği zamanında varolan ekonomik bağların yeniden tesis edilmesine ihtiyaç olduğunu söyledi ve “bu ülkeler birbirini tamamlayacak” dedi.

rusya devlet başkanı vladimir putin de imza töreninde konuştu ve anlaşmanın avrasya için bir dönüm noktası olduğunu söyledi:

"anlaşma, yepyeni bir entegrasyon sağlayacak. üç ülkenin sahip olduğu 170 milyonluk nüfus, devasa üretim, bilimsel ve teknolojik potansiyel ve muazzam doğal kaynaklarıyla dünya ekonomisinin anında ve doğrudan ilgisini çekecek."

üye ülkeler arasında serbest dolaşım

anlaşma, 1 ocak 2015’te yürürlüğe girecek. bu tarihten sonra üç ülke arasında mal, hizmet ve işgücünde serbest dolaşıma geçilecek.

birliğin merkezinde, üye ülkelerin başbakan yardımcılarından ve temsilcilerinden oluşan avrasya ekonomik komisyonu yer alacak. birlik ile 2025’e kadar petrol ve petrol ürünleri üretiminde mevzuat sınırlamaları olmaksızın ortak pazara geçilmesi planlanıyor.

elektrikte de ortak pazara geçilmesi planlanıyor. 2019’da, üye ülkelerin ulusal elektrik pazarlarında entegrasyon sağlamak öncelikli hedef.
 

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;