Kafkasya

Saakaşvili Gürcistan vatandaşlığından çıkarıldı

Ukrayna'nın Odessa Valisi ve eski Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Gürcistan vatandaşlığından çıkarıldı. Gerekçe, Saakaşvili'nin Ukrayna vatandaşlığına geçmesi.

Konular: Gürcistan, Kafkasya
Mihail Saakaşvili [Fotoğraf: EPA]

gürcistan cumhurbaşkanı giorgi margvelaşvili, odessa valiliği görevini yürüten mihail saakaşvili'nin vatandaşlıktan çıkarılmasına ilişkin kararnameyi onayladı.

cumhurbaşkanlığı'nın resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, "21 aralık 1967 doğumlu gürcistan vatandaşı mihail saakaşvili, diğer bir ülkenin vatandaşlığına geçmesi nedeniyle vatandaşlıktan çıkarılmıştır" denildi.

açıklamada kararın, gürcistan'da vatandaşlık kanunun bir maddesine dayanılarak verildiği belirtildi.

putin'i suçladı

gürcistan vatandaşlığından çıkarılan ukrayna'nın odessa valisi mihail saakaşvili, kararın, ülkede gelecek yıl yapılacak genel seçimlere katılmasını engellemek için alındığını savundu.

eski gürcistan cumhurbaşkanı saakaşvili, gürcü rustavi 2 televizyonunda yaptığı açıklamada, eski gürcistan başbakanı bidzina ivanişvili'nin talimatıyla vatandaşlıktan çıkarıldığını savunarak, hükümetin, kendisinin 2016 yılındaki parlamento seçimlerine katılmasının yolunu kesme çabası içinde olduğunu iddia etti.

mihail saakaşvili, tüm bu gelişmelerin arkasında, rusya devlet başkanı vladimir putin ile rusya başbakanı dmitriy medvedev'in bulunduğunu da ileri sürdü. 

gürcistan hükümetinin başından beri kendisini tutuklamak istediğini belirten saakaşvili, "putin ve medvedev'in desteklediği ivanişvili de bunu defalarca söylemişti. bu nedenle ülkemi terk etmek zorunda kaldım ve ukrayna'ya gittim" dedi. 

saakaşvili, ukrayna'nın da gürcistan gibi geleceği ve özgürlük için mücadele verdiğini belirterek, ukrayna'nın başarısının ve kurtuluşunun gürcistan'ın da kurtuluşu olacağını söyledi.

eski gürcistan cumhurbaşkanı, "benden pasaportumu alabilirler ama kimse gürcü olduğum gerçeğini ve gürcistan'a sonsuz sevgimi değişteremez. mutlaka döneceğiz ve hep birlikte kazanacağız" sözlerine yer verdi.

partisinden tepki

saakaşvili'nin liderliğindeki birlik ulusal hareketi partisi, eski cumhurbaşkanının vatandaşlıktan çıkarılmasının siyasi amaç taşıdığını savunarak, hükümeti yasal mekanizmaları siyasi hedefleri doğrultusunda açık bir şekilde kullanmakla suçladı.

parti üyeleri, 2016 genel seçimleri yaklaşırken saakaşvili'nin gürcistan'daki siyasi gelişmelerden mümkün olduğunca uzak tutulmasının amaçlandığını da iddia etti.

gürcistan adalet bakanı tea tsulukiani, saakaşvili'nin vatandaşlıktan çıkarılmasını uygun gören belgeleri perşembe günü cumhurbaşkanı margelaşvili'ye sunmuştu.

adalet bakanlığı, ağustos ayında ukrayna makamlarından saakaşvili'nin bu ülkenin vatandaşlığına geçip geçmediğinin teyit edilmesini istemiş, gelecek bilgi doğrultusunda eski cumhurbaşkanının vatandaşlıktan çıkarılması için işlem başlatılacağını duyurmuştu.

ukrayna cumhurbaşkanı petro poroşenko, gürcistan'da 2013 yılında düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından ülkesini terk eden ve hakkında tutuklama kararı bulunan saakaşvili'ye ukrayna vatandaşlığı vermiş ve odessa valisi olarak atamıştı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;