Türkiye

Sabancı suikastı zanlısı yakalandı

Atina'da gözaltına alınan Sabancı suikastı zanlısı İsmail Akkol 18 yıldır aranıyordu. DHKP-C üyesi Akkol, Mustafa Duyar ve Fehriye Erdal ile birlikte suikastı gerçekleştiren isimlerden biri.

Konular: Türkiye, Yunanistan
Yunan polisi pazartesi günü Atina’nın Gizi semtindeki bir adrese baskın düzenledi. [AA]

yunanistan'ın başkenti atina'da pazartesi günü düzenlenen baskında yakalanan ve evlerinde ağır silahlarla patlayıcı madde bulunan dört kişiden üçünün kimliği belli oldu.

'terör suçlaması'yla gözaltına alınan üç şüpheli türk vatandaşı.

bunlardan biri işadamı özdemir sabancı'ya 1996'da düzenlenen suikastın zanlılarından 41 yaşındaki ismail akkol.

akkol, 9 ocak 1996'da sabancı holding yönetim kurulu üyesi özdemir sabancı, toyota sa genel müdürü haluk görgün ve başkanlık sekreteri nilgün hasefe'nin öldürüldüğü suikastın ardından yurt dışına kaçtı.  

9 Ocak 1996'da Sabancı Holding'de 3 kişi öldürülmüştü. [AA-Arşiv]

atina'da yakalanan isimlerden biri de 2008'de ölen dursun karataş'ın ardından örgütün lideri kabul edilen hüseyin fevzi tekin. 

1999'da fatih'teki bombalı eylemlerde yakalanan ve girdiği kandıra cezaevi'nde ölüm orucu başlatınca şartlı tahliye edilen fevzi tekin'in yurt dışına kaçtığı ve yunanistan'a yakın bir bölgede olduğu belirlenmişti. 

yakalanan üçüncü şüpheli ise geçen yıl ak parti genel merkezine düzenlenen saldırıda adı geçen 32 yaşındaki murat korkut.

şüphelilerin kaldığı evde yapılan aramada, bir uzi suikast silahı, bir kalaşnikof tüfek ile dört tabanca, bir susturucu, iki el bombası, beş kilodan fazla dinamit, çok sayıda şarjör ve mermi bulundu. evde ayrıca atina, dedeağaç ve türkiye haritaları da vardı. polis, örgütsel doküman ve kıyafetlere de el koydu.

türkiye'den ekipler gidiyor

yunan polisi operasyonla ilgili türkiye emniyeti'ne de bilgi verdi. milli istihbarat teşkilatı (mit), emniyet istihbarat ve terörle mücadele daire başkanlıklarından oluşturulan özel bir ekip yunanistan'a gidecek.

sabancı suikastı ve ismail akkol'ün rolü

9 ocak 1996’da, sabancı holding yönetim kurulu üyesi özdemir sabancı, toyota sa genel müdürü haluk görgün ve başkanlık sekreteri nilgün hasefe istanbul 4. levent’teki sabancı holding’in 25’inci katında silahlı saldırıyla öldürüldü.

suikastı düzenleyenlerin dhkp-c üyeleri fehriye erdal, ismail akkol ve mustafa duyar olduğu açıklandı.

pazartesi günü atina'da yakalanan ve suikastın 3 failinden biri olarak soruşturma dosyasında adı geçen ismail akkol, emniyet kaynakları tarafından örgütün lojistik sorumlusu olarak nitelendiriliyor. akkol, örgütün silahlı kanadının eğitiminden ve ekipman teminini sağlamakla görevli.

sabancı suikastının güvenlik kamerası görüntülerinde, ismail akkol’un binaya girmediği anlaşıldı.

akkol, mustafa duyar ve sabancı holding’e çaycı olarak sokulan fehriye erdal'ın cinayetlerden sonra bir araçla olay yerinden kaçırılmasını organize etti.

"tetiği ben çektim"

Sabancı suikastının tetikçisi Mustafa Duyar mahkemedeyken.

fehriye erdal, önceden çalışmaya başladığı holding binasına mustafa duyar’ın girmesini sağladı. mustafa duyar, 22 aralık 1996’da suriye’de türkiye’nin şam büyükelçiliği’ne teslim oldu.

duyar, 31 aralık 1996’da istanbul emniyet müdürlüğü’nde, “tetiği ben çektim” dedi. cinayetleri nasıl işlediğini olay yerindeki tatbikat sırasında ayrıntılarıyla anlattı.

"devlet bana mustafa duyar’ı öldürttü"

tetikçi mustafa duyar ise 15 şubat 1999'da afyon cezaevi’nde çıkan isyanda tabancayla öldürüldü. karagümrük çetesinin lideri olan ve nuriş lakabıyla bilinen nuri ergin, yine bir cezaevi isyanı sırasında pencereden kameralara seslenerek mustafa duyar’ı öldürdüğünü şu sözlerle anlatacaktı:

Karagümrük çetesinin lideri Nuri Ergin (solda) ve kardeşi Vedat Ergin. [AA-Arşiv]

“bu devlet bana mustafa duyar'ı öldürttü, ben öldürdüm. şimdi canlı söylüyorum. veli abiyi ara, veli küçük'ü ara. bizi sor. başka bir şey söylemiyorum. allah'a emanet olun.”

nuri ergin’in, cinayet emrini tuğgeneral veli küçük’ten aldığını açıkladığı bu sözleri, ergenekon davasının delil klasöründe de yer aldı. nuri ergin daha sonra cezaevinden yazdığı mektuplarla talimat aldığını yalanladı. 

"konuşmak istedi, engellendi" iddiası

gazeteci can dündar’ın açıklamalarına göre, mustafa duyar, suikastla ilgili konuşmak istemiş, can dündar da adalet bakanlığı’ndan röportaj izni istemişti. can dündar, röportaj talebinin, dönemin ceza ve tevkifevleri genel müdürü ali suat ertosun tarafından ‘mevzuata aykırı olduğu’ gerekçesiyle engellendiğini yazdı.

gazeteci dündar’a göre, röportajı engelleyen ertosun, karagümrük çetesinin afyon'a nakline izin verdi. çete üyeleri afyon'a geldikten iki hafta sonra duyar'ı öldürdü.

kaçtılar, kırmızı bültenle arandılar

DHKP-C üyesi Fehriye Erdal [AA-Arşiv]

bir süre istanbul’da saklanan ardından, yunanistan, bulgaristan, almanya ve fransa’yı dolaşan ismail akkol ve fehriye erdal interpol tarafından kırmızı bültenle aranıyordu.

fehriye erdal, 1999’da belçika’da kaldığı apartmanda yangın çıkınca sahte pasaportla yakalandı. hangi ülkede yargılanacağı tartışma konusu oldu. bir yıla yakın cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakıldı.

erdal, 2000’de ev hapsine alındı ancak mart 2006’da tekrar kayıplara karıştı. eylül 2007’de belçika’daki mahkeme sonuçlandı. mahkeme, türkiye'de işlediği suçlardan dolayı yargılanmasına kararı verdi.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;