İşgalin ardından Irak
Sadr ve Barzani’den seçim mesajı
Irak Kürdistan Bölgesel Özerk Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile Şii lider Mukteda Sadr arasındaki görüşmeden seçimlerin zamanında ve güvenli bir ortamda yapılması çağrısı çıktı.
kürt yönetiminin resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamaya göre görüşmede irak’ın siyasi durumunu değerlendiren barzani ve sadr, ülkenin içinde bulunduğu şiddet ortamından bir an önce kurtulması gerektiğini dile getirdi.
barzani ve sadr, 30 nisan'da yapılacak irak parlamento seçimlerinin huzurlu ve sakin bir atmosferde geçmesi noktasındaki temennilerini paylaştı.
seçimlerin belirlenen tarihte yapılmasına vurgu yapan iki lider, halkın selamet ve huzur içinde oy kullanması için gerekli güvenlik şartlarının oluşturulmasını istedi.
her iki liderin de politikaları nedeniyle irak başbakanı nuri maliki’ye yönelik sert eleştirileri biliniyor.
iraklı şii lider ve din adamı mukteda sadr hafta içinde yaptığı açıklamada, ülkedeki sünnileri 'terörize' etmekle suçladığı başbakan'ın seçim yarışından çekilmesini istemişti.
şii lider sadr, 16 şubat'ta, siyasi, kültürel ve toplumsal alanda yurt içinde ve dışında faaliyet gösteren tüm ofislerinin kapatılmasını isteyerek, kendisinin ve hareketinin siyasi hayattan çekileceğini açıklamıştı.
kürt yönetimi ve merkezi bağdat hükümeti arasında da petrol gelirlerinin paylaşımı ve bütçe konularıyla ilgili gerilim devam ediyor.
şiddet seçim yarışını gölgeliyor
irak’ta 30 nisan’da yapılacak kritik yarış için seçim kampanyası 1 nisan’da resmen başladı.
bombalı saldırılar, hükümet ve silahlı gruplar arasındaki çatışmalar ve mezhepler arasındaki gerilimin her geçen gün arttığı ülkedeki seçimlerde hiçbir partinin hükümeti tek başına kurabilecek sayıda sandalye alması beklenmiyor.
son anketlere göre üçüncü dönem başbakanlık için yarışacak irak başbakanı nuri maliki’nin başında olduğu hukuk devleti koalisyonu seçimin favorisi.
iraklı sünnilere göre, uzun süredir görevde olan şii başbakan nuri maliki’nin uygulamaları şiddeti körükleyen faktörlerin başında geliyor.
sünni azınlık maliki hükümeti'ni kendilerini siyasetten dışlamakla ve haklarını görmezden gelmekle suçluyor.
kaynak: al jazeera ve aa
Yorumlar