Irak

Sadr'ın kararında İran etkisi

Arap basınında çıkan yorumlara göre, Şii lider Mukteda Sadr'ın siyaseti bırakma kararında İran'ın baskısı etkili oldu. Yorumlarda, bu kararın başbakan Nuri Maliki'nin üçüncü kez seçilme şansını güçlendireceği görüşü öne çıkıyor.

Haberin Öne Çıkanları

Arap basınında çıkan yorumlar

Karar, Maliki'ye yarayacak

Irak dengeleri altüst olacak

Mukteda Sadr'ın siyasi hareketine mensup olan ve Şubat 2014'te istifa eden 19 milletvekilinin tümü, bir hafta dolmadan görevine geri döndü. [AFP]

irak'ta şii lider mukteda sadr'ın siyaseti bıraktığını ve tüm ofislerini kapattığını açıklaması, arap basınında da yankı buldu. sadr, giderayak şii başbakan nuri maliki'yi diktatörlükle ve siyasallaşmış yargı üzerinden muhaliflerini vurmakla suçlamıştı. sadr, ayrıca irak'ı yönetenlerin dışarıdan gelmiş yabancılar olduğunu söylemişti. sadr'in kararı ve suçlamaları arap gazetelerinde farklı yorumlara yol açtı. 

"kararda iran etkili oldu" 

iraklı yazar iyad duleymi, katar'ın şark gazetesinde yayımlanan makalesinde 'sadr bıraktı mı bıraktırıldı mı' sorusunu yöneltiyor. yazar, sadr'ın daha önce de benzer bir karar aldığını hatırlatıyor, bu kararı nisan ayında yapılacak seçimler öncesi yeni döneme hazırlık amaçlı senaryonun bir parçası olarak görüyor. duleymi iki farklı yaklaşıma dikkat çekiyor: yazar, ilk olarak sadr'ın siyaseti bırakma kararında ısrar etmesi halinde oylarının maliki'ye ve ittifakına gideceğini kaydediyor. 'dolayısıyla sadr açısından siyaseti bırakma kararı, esasında bugün irak'ta ve özellikle de şii kanadında siyasete hükmeden iran gibi bir gücün bıraktırma kararıdır.' diyor. duleym, ikinci olarak da sadr'ın, ordunun büyük kayıplar verdiği anbar savaşı sonrası irak'taki yeni dönemin tehlikelerini gördüğünü belirtiyor, maliki'nin sünnilere yönelik politikalarından dolayı yaşanabilecek felaket senaryolarından kendisini uzak tutmak istediğini yazıyor.

"karar, dengeleri altüst edecek"

suudi arabistan destekli şarkulevsat gazetesinin başyazarlarından abdurrahman raşid, sadr'ın son dakika sürprizinin yarattığı şaşkınlığa dikkat çekiyor. sadr'ın bu kararıyla gözlemcilerin analizlerini ve seçim mühendislerinin planlarını boşa çıkardığını kaydeden raşid, milyonlarca oyun kime gideceğini sorguluyor. bu oyların, irak'ta dengeleri değiştirip sonuçları alt üst edebileceğini dile getiriyor. 

raşid, ayrıca tehlikeli ve önemli bir zamanda alınan kararın, bir kaosa yol açacağı tahmininde bulunuyor. sadr'ın ani çekilme kararının, maliki'nin şansını güçlendireceği görüşünü savunuyor; 'sadr seçimlerden sonra bırakabilir ve güvendiği birini hareketinin yönetimine getirebilirdi. zira çekilme maliki'nin bir kez daha kazanma fırsatını ve diktatörlüğü güçlendirecek, sahayı siyasetin kurtlarına bırakacaktır.'

din adamı- siyasetçi ilişkisi

ürdün dustur gazetesinden ureyb rentavi ise sadr'ın siyaseti bırakmasının deprem etkisi yarattığını yazıyor. sadr'ın bu kararıyla masayı irak'taki aktörlerin başına devirdiğini ve tüm kartları yeniden kardığını dile getiriyor. rentavi, bu sürpriz kararın irak'taki siyaset ve farklı oluşumların ilişkileri üzerindeki etkilerinin yakında görüleceğine işaret ediyor. sadr'ın, irak'taki şiiler dışındaki diğer unsurları olan sünniler, kürtler ve hıristiyanlarla güven ve işbirliği köprüleri kurduğunu hatırlatan yazar, siyasetten çekilme kararının sadece şii müttefikleri için değil, diğer kesimler için de büyük bir şok etkisi yarattığını kaydediyor: 'belki de bu sebepten ötürü iraklı liberal ve laiklerin sadr'dan kararından vazgeçmesini istemek için adeta yarıştıklarını görüyoruz. dr. iyad allavi'nin açıklamalarını okuyanlar bırakma kararının iraklılarda oluşturduğu üzüntünün boyutunu anlarlar.'

rentavi, sadr'ın kararının arka planında başka sebepler aranmasının pek doğru olmadığını savunarak, bir din adamının ilkesel ve ahlaki tutumlardan dolayı böyle bir karar almasının doğal olduğunu yazıyor. ancak sadr'ın ayn ızamanda bir siyasetçi olarak da sorumlulukları olduğunu hatırlatıyor: 'bir din adamı olarak sadr'ın çekilmesi dini gerekçelerle alınmış bir karar olarak görülebilir ancak bir devlet adamı ve siyasetçi olarak çekilmesi, kendisine oy veren milyonların taleplerine ve çıkarlarına zarar verir.'

ürdün rey gazetesinden muhammed harrub ise sadr'ın kararının zamanlaması itibariyle tesadüfi olmadığını ve bir şok etkisi yaratma amacı taşıdığını kaydediyor. böylesine büyük bir hareketin liderinin hiçbir konuda net karar alamayacağını, tereddüt ve geçiş hali yaşayacağını dile getiren harrub, sadr'ın bu yüzden kararından geri adım atabileceği tahmininde bulunuyor. 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;