Suriye'de iç savaş

Şam'da 'su' uzlaşması

Suriye rejimi, başkent Şam’ın ana su kaynağı olan Barada Vadisi’ndeki çatışmalardan dolayı hasar gören su tesislerinin tamiri için muhaliflerle anlaştıklarını söyledi.

Fice Pınarı su tesisinin hizmet dışı kalması Şam’da yaşayan milyonlarca insanın hayatını etkilemişti. [Fotoğraf: Reuters]

suriye devlet televizyonuna konuşan şam kırsalı valisi, gördüğü hasar nedeniyle hizmet dışı kalan su tesisini tamir etmek için muhaliflerle anlaştıklarını söyledi. valiye göre, muhalifler onarım ve bakım ekiplerinin denetimlerindeki bölgeye girişine izin verecek.

muhaliflerden bu konuyla ilgili henüz herhangi bir açıklama gelmedi.

geçen hafta sonu onarım ekiplerinin bölgeye girmesi için rusya yetkililerin arabuluculuğunda yürütülen müzakereler sonuçsuz kalmıştı.

şam’ın içme suyu ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan fice pınarı tesisinin hasar görmesindeki sorumluluk ile ilgili muhalifler ile rejim arasında karşılıklı suçlamalar yaşanmıştı.

muhalifler rejimin tesisi bombaladığını, rejim ise muhaliflerin suyu yakıtla kirlettiğini savunmuştu.

muhalifler tarafından yapılan çekimler, su tesisinin fiziki hasar gördüğü ortaya koymuştu.

fice pınarı su tesisinin hizmet dışı kalması şam’da yaşayan milyonlarca insanın hayatını etkilemişti.

suriye rejimi ve yanında savaşan hizbullah milisleri, fice pınarı'nın ve barada nehri'nin su kaynaklarının bulunduğu barada vadisi'ne yönelik askeri operasyonunu 30 aralık 2016'da imzalanan ateşkes anlaşmasından sonra da devam ettirdi. rejim bölgede ateşkese dâhil edilmeyen nusra cephesi'nin unsurlarının olduğunu savunurken bölgedeki muhalifler bunu reddediyor.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;