Çevre

Sapanca gölü kuruyor

Doğu Marmara 1965'ten beri en kurak dönemini yaşıyor. Susuzluk Sapanca gölünden aşırı su çekilmesine, bu da gölün kurumasına yol açıyor. Sapancalılar yaptıkları eylemle tehlikeye dikkat çekmeye çalışıyor.

Konular: Türkiye, Çevre

Haberin Öne Çıkanları

Sapanca gölü kuruyor

1965'ten beri en kurak yıl

sakarya'da bulunan sapanca gölünün kurumaya başlamasına dikkat çekmek isteyen bir grup sapancalı sosyal medya üzerinden örgütlenerek göl kenarında eylem yaptı. eylemciler, yetkililerin çekilen su miktarını duyurmasını ve gidişatın önüne geçmek için ne planladıklarını öğrenmek istiyor.

kaygılarında haklılar, zira gölün suyu görülmemiş ölçüde geri çekildi. bu, son 8 yılın en düşük seviyesi. 8 yıl önceki bu seviye şu an olduğu gibi yağış mevsiminde değil, yaz ayında olmuştu.

49 yıl sonra en kurak dönem

devlet su işleri verilerine göre bölgede 1965 yılından beri en kurak dönem yaşanıyor. yetkililer gölden su alınmasaydı kocaeli’ye su dağıtımının yılbaşından önce kesileceğini söylüyor.

içme suyu sağlayan diğer barajlar da kurumaya yüz tuttu. ama sapancalıları tepkiye yönelten şey kuraklıktan çok insan faktörü. zira kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını karşılamak için gölden alışılmışın üstünde su çekiliyor.

gölden endüstriyel amaçlı olarak su alınması, su kaybında birinci faktör. gölde su o denli çekilmiş ki, iskeleler işlevsiz kalmış durumda.

'dik kuyruk' çare olacak mı?

bazıları ise gölün kurtuluşunu bir ördekte arıyor. dünyada sadece 15 tane kalan dik kuyruk ördeğinin yüzde 75’i türkiye’de yaşıyor. 

ördeğin bu gölü üreme ve konaklama yeri olarak kullanmaya başlaması üzerine sakarya üniversitesi sağanca gölünü uluslararası öneme sahip sulak alanlar listesi’ne aldırmak için girişim başlattı. bu durumda gölden endüstriyel amaçlı su almak yasaklanacak.

kuraklığın geri dönülemez etkilerinin de önüne geçilmeye çalışılıyor. kocaeli üniversitesi kuraklık yüzünden yok olmaya başlayan balık türlerini kurtarmak için onları yakalayarak kuluçka havuzlarına taşımaya çalışıyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;