Türkiye

Sapanca Gölü'nde kirlilik alarmı

Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu kaynağı olan gölün dibindeki görüş mesafesi yarım metreye kadar düştü.

Konular: Çevre

Haberin Öne Çıkanları

Balık görülmedi

700 bin kişiye kaynak

Firmalar kullanıyor

Gölde kabuklu hayvan dışında balık türüne rastlamaması da uzmanları endişelendiriyor. [AA]

son aylarda su seviyesi hızla düşen sapanca gölü'nde yapılan araştırma gölün dibindeki tahribatı da ortaya koyuyor. sakarya ve kocaeli'nin içme suyu kaynağı olan gölde, kirlilik nedeniyle suyun altında görüş mesafesinin yarım metreye kadar düştüğü gözlemlendi.

dalgıçlar, gölde kabuklu hayvan dışında balık türüne rastlamadı. 

gölün tabanından su rezervini desteklediği bilinen ince su kaynaklarını arayan ekip, yarım saatlik dalış boyunca kaynak bulamadı.

sapanca gölü'nin dibini görüntüleyen dalgıç recep şen, "yaz aylarında bile daldığımızda birkaç yeraltı kaynağından göle su girdiğini görürdük. ince bir musluk gibi gölü  besleyen bu yer altı kaynaklarına rastlayamadık. bu durum gölü besleyen kaynakların insan eliyle engellendiğini kanıtlıyor" dedi. 

'sebep yağışların azalması'

bölgedeki kuraklık sürerken, sapanca gölü 70-80 metre çekilerek son sekiz yılın en düşük seviyesine indiği söyleniyor. ancak kocaeli su ve kanalizasyon idaresi (isu) genel müdürü ilhan bayram, suların çekildiği iddialarını reddediyor.

bayram, yağışlarda geçen yıla göre ciddi azalma olduğuna işaret ederek, "türkiye, doğu karadeniz bölgesi hariç kurak bir dönem yaşıyor. dolayısıyla sapanca gölü'nün su seviyesinin azalması gayet normal. bu azalma yağışların az olmasındandır yoksa her zamankinden daha fazla su çekildiğinden değil. şu anda da sapanca gölü su alınabilecek durumda" şeklinde konuştu.

bayram, kurumda düzenlediği basın toplantısında, 2013'te yuvacık barajı'ndan 113,5 milyon metreküp su alabildiklerini, ek olarak sapanca gölü'nden de 16 milyon 245 bin metreküp su terfi ettiklerini söyledi.

700 bin kişi kullanıyor

sakarya'nın içme suyu havzası olan sapanca gölü'nden sakarya'da yaşayan 700 bin kişi yararlanıyor.

göldeki suyun azalmasında, sanayi ve evsel ihtiyaçlar için fazla su çekilmesi de etkili oluyor. 

sadece sapanca ilçesi sınırları içinde 20 civarında su firması bulunuyor ve bu firmalar dolumlarını gölü besleyen kaynaklardan yapıyor.

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;