Bosna-Hersek

Saraybosna Kantonu Başbakanı istifa etti

Bosna Hersek'te binlerce kişinin katıldığı işsizlik protestolarının ardından Saraybosna Kantonu Başbakanı Suad Zelykoviç istifa etti.

Konular: Balkanlar
Bosna Hersek'te dört gün önce Tuzla'da başlayan gösteriler cuma akşamı birçok kente yayılmıştı. [AA]

zelykoviç'in istifa ettiğine dair açıklama, üyesi oldu demokratik eylem partisi sda'dan geldi.

bosna hersek'in üçüncü büyük kenti tuzla'da kamu çalışanlarının, bazı fabrikaların özelleştirilmesi ve aylardır maaşlarının ödenmemesini protesto etmek için başlattığı eylemler cuma akşamı başka şehirlere de yayılmıştı.

gösterilerin ardından daha önce de tuzla kantonu başbakanı sead çauşeviç, zenitsa-doboy kantonu başbakanı munib husejnagiç ve hükümeti ile hersegovina-neretva kantonu içişleri bakanı mario şulenta da istifa etmişti.

tuzla'da sokaklar sakin

büyük gösterilerin yaşandığı, eylemcilerin cumhurbaşkanlığı binasının ilk katını ateşe verdiği saraybosna cumartesi sabahı daha sakindi. akşam saatlerinde ise cumhurbaşkanlığı binası önünde çoğunlukla gençlerden oluşan bir grup toplandı, kısa süreliğine trafiği kapattılar.

sakin hava dört gün önce gösterilerin başladığı tuzla'ya da hâkimdi. binlerce kişinin katıldığı ve kamu binalarının ateşe verildiği kentin sokaklarında cumartesi günü temizlik vardı. protestoların başladığı tuzla'da, hükümet istifa ettiği için eylemlerin devamı duyurusu yapılmadı.

bihaç'ta çatışma 

ülkenin kuzeyindeki bihaç kentinde ise polis ve göstericiler arasında çatışma yaşandı ve birçok kişi yaralandı.

binden fazla kişi merkez meydanda toplandı ve una-sana kantonu başbakanı hamdiya lipovaça'nın evine doğru ilerledi. polisle çatışma evin bulunduğu sokakta meydana geldi.

bugoyno kentinde de birkaç yüz kişi toplandı. eylemciler yönetimin istifasını istediler. şirketlerin nasıl özelleştirildiği ve zengin bugoynoluların mal varlikları hakkında soruşturma yapılmasını talep ettiler. eylem olaysız sona erdi. 

davutoğlu, izzetbegoviç'le görüştü

bosna-hersek'teki gelişmeleri türkiye de yakından izliyor. dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, son olayların ardından bosna-hersek cumhurbaşkanlığı konseyi üyesi bakir izzetbegoviç'le telefonda görüştü.

görüşmede, bosna hersek'teki son gelişmelerin yanı sıra türkiye-bosna hersek ilişkilerinin mevcut durumunun da ele alındığı belirtildi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;