Fransa seçimleri

Sarkozy'ye polis baskını

Eski Fransa Cumhurbaşkanı'nın evi ve ofisi, 2007'deki seçimler öncesi kampanyası için 'usulsüz şekilde para aldığı' iddiası üzerine arandı.

Konular: Avrupa

Haberin Öne Çıkanları

10 polis aradı

Sarkozy reddediyor

Dokunulmazlığı yok

Polisin yürüttüğü arama sırasında Nicolas Sarkozy evinde yoktu. [AFP]

fransa'da polis, geçmişte seçim kampanyası için yasa dışı yollardan finansman sağladığı iddia edilen eski cumhurbaşkanı nicolas sarkozy’nin evinde ve ofisinde arama yaptı. salı akşamı yapılan arama sırasında, sarkozy tatil için kanada’da bulunuyordu.

iddialar, sarkozy’nin 2007’deki başkanlık seçimi sırasında yürüttüğü kampanyaya yönelik. fransız kozmetik devi loreal’in varisi liliane bettencourt'un, sarkozy’nin halk hareketi birliği (ump) partisi’ne 'usulsüz şekilde mali destek verdiği' öne sürülüyor.

betancourt’un muhasebecilerininden biri, loreal’in varisinin 2007’de sarkozy’nin kampanyasında kullanılmak üzere 50 bin euro nakit para verdiğini söylemişti. fransa’da partilere yapılabilecek kişisel bağış limiti yalnızca 4 bin 600 euro.

nicolas sarkozy ise iddiaları kesin bir dille reddediyor.

sarkozy, cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetmesi ve bu görevi françois hollande’ın üstlenmesi ile 15 haziran tarihi itibarıyla dokunulmazlığını kaybetmişti. 

le monde dava açmıştı

öte yandan fransız le monde gazetesi de, loreal soruşturmasıyla ilgili bilgi sızdıran bir kaynağın kimliğini tesbit etmek için istihbarat servislerini kullandığı iddiasıyla sarkozy aleyhine  dava açmıştı.

sarkozy’nin ofisi ise hiçbir istihbarat servisine bu yönde bir emir verilmediğini bildirmişti. 

fransa'da 22 nisan'da ilk turu, 6 mayıs'ta ikinci turu yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini, sosyalist parti'nin adayı françois hollande kazanmıştı. hollande, ikinci turda oyların yüzde 52'sini almıştı.

hollande, fransa'da son 17 yılda cumhurbaşkanı seçilen ilk sosyalist lider olurken, sarkozy ise görevi sırasında yapılan seçimlerin ilk turunda zafer elde edemeyen ilk cumhurbaşkanı olmuştu. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;