Bilim-Teknoloji

Satürn'ün uydusunda esrarengiz çizgiler

Satürn sistemini 10 yıldır gözlemleyen Cassini uzay aracı, gezegenin buzul uydusu Tethys'de esrarengiz çizgiler keşfetti. Kırmızı çizgilerin nasıl oluştuğu kesin olarak bilinmiyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
Tethys'in üzerindeki kırmızı çizgilerin nasıl oluştuğu henüz belli değil. [Fotoğraf: NASA]

cassini uzay aracı, yeşil, kırmızı ve morötesi spektral filtrelerini kullanarak yaptığı gözlemlerde, tethys'in en iyi renkli görüntülerinden birini elde etti. görüntülerde, 1,600 kilometre genişliğindeki uydunun üzerinde kavisli çizgiler tespit edildi.

nasa, buzul uydu üzerindeki çizgilerin az da olsa geçmişte fark edildiğini, satürn'ün kuzey yarımküresinin yaz dönemine girmesiyle daha da belirgin hale geldiğini belirtti. son birkaç yıldır süren yaza geçiş dönemiyle, artan aydınlık çizgilerin net bir şekilde görülmesini sağladı.

ay ve gezegen enstitüsü'nden paul schenk, "ortaya çıkan yeni yapıların büyüklüğü şaşırtıcı ölçüde" ifadesini kullandı. cornell üniversitesi'nden paul helfenstein ise 'kemer görünümlü çizgilerin yakın zamanda oluşmuş olabileceğini' söyledi. çizgilerin kraterlerin üzerinde bulunması, eski yapılara kıyasla daha yeni jeolojik faaliyetlere işaret ediyor.

yeni gözlemler gerekiyor

tethys'de görülen kırmızı çizgilerin benzeri, yüzeyi altında okyanus olduğu bilinen jüpiter'in buzul uydusu europa'da da yer alıyor. europa'daki çizgilerin magnezyum sülfat ve sülfirik asitle birleşen sulu tuzdan meydana geldiği biliniyor. europa'daki tektonik hareketler sonucu yüzeydeki kimyasalların okyanusla birleştiği düşüncesi, uyduda yaşam potansiyeli barındırıyor.

nasa, tethy'deki çizgilerin yüzeydeki çatlaklardan mı yoksa kimyasal tepkimelerden mi meydana geldiğini henüz bilmediklerini, sebebini anlamak için daha fazla gözleme ihtiyaç duyduklarını belirtti.

satürn sistemi, güneş ve cassini arasındaki açı tethys gözlemlerini zorlaştırıyor. cassini ekibinden linda spilker, buna rağmen tethys'in kasım ayında yeniden görüntüleneceği bilgisini verdi.

kaynak: nasa ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;