Bosna-Hersek

Seçim Bosna'da yaşam standardını iyileştirebilecek mi?

Bosna-Hersek'te 12 Ekim Pazar günü yapılacak genel seçimlerin ardından gittikçe düşen yaşam standardının iyileştirimesinde halk siyasetçilerden umut bekleyebilir mi? Yoksa değişim için vatandaşlık kültürü mü eksik?

bosna-hersek'te pazar günü yapılacak seçim öncesi göze çarpan sloganlarda ortak kelimeler 'değişim, gelecek, birlik, halk...'

ancak sokakta yoksulluk, işsizlik ve hayat pahalılığı konuşuluyor.

başkent saraybosna'nın kalabalık bir pazar yerinde seçenek çok ama talep az.

pazar satıcısı ramiza aseçiç halkın alım gücüyle ilgi, "bazen bir-iki adet alıyorlar. çok nadiren iki-üç kilo, turşu yapacaklarsa belki biraz daha fazla satın alıyorlar" diyor.

selmo ismindeki bir diğer pazarcı ise, "durum çok zor. alırken, '50 sente havuç ver' diyorlar mesela, hatta 20-30 sente isteyenler bile var" şeklinde konuşuyor.

pazar günü sandıktan çıkacak sonuçlarının, yaşam standardını etkileyip etkilemeyeceği de şüpheli.

uzmanlar yaşam standartları üzerine kurulan seçim kampanyalarının halka umut vermediği görüşünde.

siyasi analist jarko papiç, "seçmenlerden yaklaşık 1 milyon 200 bini çok önceden kimin için oy kullanacağını biliyor. parti veya parti programı için değil, kendi statüsünü, yani iş yerini korumak için oy kullanıyor. ve 'yaşam standardı' söz konusu olduğunda, bu terim bosna-hersek'te kullanılabilir mi yoksa 'yoksulluk' daha uygun bir kelime mi?" diyor.

istatistik bilgilerine göre bosna-hersek'te ortalama maaş 420 euro, ancak işsizlik oranı yüzde 27'i geçiyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;