Bilim-Teknoloji

Şempanze ve insan 'doğuştan cani'

Bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma, insan ve şempanzelerin öne çıkan en büyük özelliğinin doğuştan şiddet ve katliama yönelik eğilim olduğunu ortaya koydu.

Konular: Bilim-Teknoloji
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki bir cüce şempanze ailesi. [Fotoğraf: Shutterstock]

yeni bulgular, bilim dünyasının insanın en yakın akrabası kabul ettiği şempanzelerin tıpkı insanlar gibi şiddet ve katliama eğilim gösterdiği yönünde. araştırmada, şempanzelerin insan müdahalesi olmadan şiddet bağımlısı haline geldiği ve sadece insanlar yaşam alanlarını ve gıda kaynaklarını tehdit ettiklerinde beraber hareket ettiklerini gösterdi.

nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, şempanzelerin insanlara karşı birleşmesi düşünceli olabilmelerinden kaynaklanıyor. normal zamanlarda ise istediklerini elde edebilmek için sürekli kavga ediyorlar. şempanzeler elde etmek istedikleri için 'rakiplerini yok etmeyi' amaç ediniyorlar. 

şempanzelerin kavga sebepleri yaşam alanı, yemek veya eş bulmadan kaynaklanıyor. tıpkı insanlarda olduğu gibi de kurbanlar genelde masumlar oluyor. bilim insanları tarafından gözlemlenen kavgalarda, şempanzelerin sıkça 'rakiplerinin' yavrularını öldürdüğü veya kaçırdığı görüldü.

araştırmanın başındaki minnesota üniversitesi'nden dr. michael wilson, "burada doğru yanıtlamamız gereken önemli bir sorun var. insan şiddetini anlamak için şempanze modelini ele alıyorsak, şempanzelerin gerçekten neden şiddete başvurduğunu anlamamız lazım" dedi.

araştırmada, 30 bilim insanından oluşan ekip doğu, batı ve orta afrika'da 50 yılda toplanan 18 şempanze ve dört cüce şempanze topluluğunun verilerini inceledi ve gözlemlerde bulundu. yaşanan kavgalarda, saldıranlar genelde erkek şempanze topluluğu olurken, saldırıya uğrayanlar erkekler, yavru maymunlar ve kavga dışında yer alan diğer gruplar oldu. bazı saldırılarda, yavru öldürülürken annelerin saldırıya uğramadığı not edildi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;