ABD

Şifreleri değiştirip fidye istedi

ABD'de işten kovulan sistem yöneticisi, okulun elektronik hesaplarının şifrelerini değiştirip 200 bin dolar fidye istemekle suçlandı.

Konular: ABD, Eğitim

abd'de uzaktan eğitim yöntemiyle yüksek lisans ve doktora programları sunan american college of education, işten çıkardığı sistem yöneticisi ile davalık oldu. okul, bilgi teknolojileri departmanında çalışan triano williams isimli çalışanın kovulmasının ardından okulun e-posta şifresini değiştirdiğini ve karşılığında 200 bin dolar istediğini öne sürdü.

yerel mahkeme, williams'ı 248 bin dolar tazminata mahkûm etti. temyize giden williams ise dizüstü bilgisayarını şirkete teslim ettiğini, şifrelerin orada kayıtlı olduğunu ve aslında ırkçılık nedeniyle işten çıkarıldığını iddia ediyor.

'bilgisayara format attı'

merkezi, abd'nin indiana eyaletindeki indianapolis şehrinde bulunan okul, uzakten eğitim hizmeti verdiği için çok sayıda belge, materyal ve e-posta hesaplarını bulut depolama sisteminde barındırıyor. okul, önceleri evden çalışan çok sayıda personelini merkeze alma kararı aldı. taşınmayı kabul etmeyenlere işten çıkma seçeneği sunuldu.

chicago'da yaşayan williams, taşınmayı reddetti. okulun tek sistem yöneticisi olduğundan, tüm elektronik hesapların kontrolü de kendisindeydi. kolejin iddiasına göre williams şifreleri devretmeyi reddetti, bilgisayara da format attı.

bunun üzerine okul yönetimi google'a başvurdu, kurumsal bir hesap kullandıklarını anlatıp durumu izah etti. ancak google önceleri bu talebi reddetti, williams'ın kendilerini aramasını istedi.

'200 bin dolar ve temiz referans mektubu'

bunun üzerine okul yönetimi, williams'ın avukatıyla görüştü. bilgisayara okul yönetiminin format attığını iddia eden avukat, williams'ın çözüm için 'temiz bir referans mektubu ve 200 bin dolar' istediğini iletti. okul yönetimi de bu talebi şantaj olarak nitelendirip dava açtı.

yerel mahkeme, duruşmalara dahi gelmeyen williams'ın 248 bin dolar ödemesine hükmetti. ancak williams'ın avukatı, müvekkiline ırkçılık yapıldığı gerekçesiyle kararı federal mahkemede temyiz ettirmek istiyor.

nihayetinde, okul yönetimin resmi talebi ve ihtarı üzerine google, ertesi gün hesabın kontrolünü okula geri verdi. williams'ın temyiz davasının nasıl sonuçlanacağı ise henüz bilinmiyor.

kaynak: usatoday

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;