15 Temmuz darbe girişimi

'Şifreli' mesajlaşan 56 bin kişi

Gülen örgütünün, MİT'in takibine takılmamak için 2014 yılından itibaren özel şifreyle mesajlaşmaya başladığı, şimdiye kadar 56 bin kişinin bu şifreli uygulamayı kullandığı tespit edildi.

15 temmuz'daki darbe girişiminin önceden haber alınamamasında 'istihbarat zafiyeti'nin payı olduğu cumhurbaşkanı erdoğan tarafından da dile getilirken, mit’in gülen örgütünü kullandığı şifreli mesajlaşma uygulamasını kırdığı ve ilk etapta 40 bin kişiyi tespit ettiği ortaya çıktı.

amerikan wall street journal gazetesi, mit'in takibini önceden farkeden gülencilerin yeni iletişim yöntemleriyle haberleştiğini yazdı. 

‘gülen telefon kullanmayı bıraktı’

gazetenin haberine göre, mit içindeki üst düzey analiz uzmanları, gizli mesajlaşmaları çözebilmek için fethullah gülen'in takipçilerini ve gülen'in 'vaazlarını, vaazları sırasındaki mimik ve hareketlerini' takibe aldı, gülen örgütü içindekiler de bu durumun farkına varınca emekli askeri istihbaratçıların da yardımıyla iletişim sistemlerine 'katı disiplin' getirdi. 

gazeteye konuşan türk istihbarat yetkililerine göre, gülenciler 2014 yılından itibaren bylock adlı şifreli bir mesajlaşma uygulamasını kullanmaya başladı. 

geçen yıl kış aylarında mit, grubun mesajlaştığı kanalları tespit edip, sayısı milyonlarla ifade edilen mesajları deşifre edebilmek için yoğun bir mesai harcamaya başladı. 40 bin isim tespit edildi. bunların arasında gülen örgütüyle bağlantılı olduğundan şüphelenilen 600 rütbeli askerin de bulunduğu farkedildi.  

al jazeera'nın edindiği bilgilere göre şifreli sistemi kullanan kişi sayısı iki ay önce 40 bin olarak tespit edilmişti ancak sonrasındaki tespitlerle bu sayı 56 bini buldu. süreç devam ediyor ve kullanıcı sayısının 100 bini geçebileceği düşünülüyor.

türk silahlı kuvvetleri içinde bu sistemi kullandığı tespit edilenlerin sayısı da 11 temmuz itibariyle 600. bu sayının da artması bekleniyor.

al jazeera'nin konuştuğu kaynaklar, mesajların içeriğinin hâlâ çözülemediğini belirtirken, çalışamaların devam ettiğini ancak bunun "vakit alan zahmetli bir iş" olduğunu vurguluyor. 

kaynak: wsj, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;