UEFA

'Şike davası UEFA için bitmiştir'

UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino, Türkiye'deki şike davasının kendileri için sona erdiğini söyledi. Infantino, uluslararası futbol takviminde dönüm noktası niteliğindeki planlarını birliğin delegeleriyle paylaşacaklarını da açıkladı.

Konular: Spor, Şike
UEFA'ya 2002 yılında katılan Kazakistan, Avrupa futbolu için önemli kararların alınabileceği bir kongreye ev sahipliği yapacak. [Getty Images]

infantino, uefa'nın kazakistan'ın başkenti astana'daki olağan kongresi öncesinde düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı.

türkiye'deki şike davası ile ilgili, yargıtay'ın şike cezasını onamasının ardından yeni bir yaptırıma gidip gitmeyecekleri sorusu üzerine infantino, uefa disiplin kurulu'nun beşiktaş'a bir, fenerbahçe'ye de iki yıl avrupa kupalarından men cezasını verdiğini hatırlattı.

şike davası sürecinin uefa için sona erdiğini ifade eden infantino, yargıtay'ın şike davasında kişiler hakkında verdiği kararın metnini incelemek durumunda olduklarını ifade etti. 

trabzonspor başkanı ibrahim hacıosmanoğlu'nun, "uefa'nın tff'ye şike olaylarıyla ilgili yaptırımda bulunacağı"na ilişkin açıklamalarının aktarılması üzerine de infantino, "hacıosmanoğlu'nun uefa disiplin kurulu'nun değil, trabzonspor kulübü'nün başkanı olduğunu" kaydetti.

'uluslar ligi' projesi

gianni infantino, kongrede avrupa futbolu için dönüm noktası niteliği taşıyan önerileri de delegelere sunacaklarını söyledi.

birliğe üye 54 ülke federasyonunun yetkilileri, uluslar ligi ve şikeye karşı çok geniş kapsamlı önlem paketi için oy kullanacak.

2018'de başlaması planlanan uluslar ligi ile ilgili detaylar henüz açıklanmadı. ama milli maçların yerini alacağı kesin olan bu organizasyon, teorik olarak dünya kupası ve avrupa şampiyonası'nın ardından üçüncü büyük milli takım turnuvası olacak. 

avrupa kıtasındaki ülkelerin yer alacağı turnuvada takımlar ulusal liglerdeki gibi üç veya dört kümede mücadele edecek, düşme ve yükselme uygulaması olacak.

uluslar ligi'nde yarı final maçları tarafsız sahalarda oynanacak, final ise tek rakamla biten yıllarda yaz aylarında yapılacak.

infantino, uluslar ligi fikrinin, uluslararası maç takvimini yeniden düzenleme ihtiyacından doğduğunu söyledi.

genel sekreter, "bazı ülkelerle herkes oynamak istiyor, bazıları ise rakip bulamıyor. biz de yeni bir proje olarak uluslar ligi'ni düşündük. bunu kongrede delegelere sunacağız" dedi.

şike önlemleri

infantino, uefa olarak şikeyle mücadele konusunda yeni ve daha etkili önlemler üzerinde çalıştıklarını da vurguladı. 

yıl boyunca takip ettikleri toplam 32 bin maçtan şike şüphesi taşıyanların oranının yüzde 0.7 olduğunu ifade eden infantino, "hepsinde şike olmasa da bu oran hala çok yüksek. yüzde 0.001 bile yüksek. amacımız şikeyi futboldan tamamen atmak" dedi.

genel sekreter infantino, "suçluları ömür boyu cezalandırmak, bunu avrupa'nın her ülkesinde uygulamak istiyoruz. bunun için ülkelerin polis teşkilatıyla işbirliği içindeyiz. şike gibi suçların sadece spor hukukunda değil, ülkelerin kanunlarında da karşılığı olması gerektiğine inanıyoruz. çünkü bu polisin daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır" diye konuştu.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;