Türkiye-AB ilişkileri

Şimşek: AB, ABD’den 10 kat daha önemli bir ticari partner

Dünya Ekonomik Forumu için bulunduğu Davos'ta konuşan Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Türkiye için Avrupa Birliği, ABD’den 10 kat daha önemli bir ticari partner" dedi. Şimşek, Türk ekonomisiyle ilgili olarak da, "Türkiye zor yoldan geçiyor ama bu durum fazla uzun sürmeyecek" ifadelerini kullandı.

[Fotoğraf: AA / Arşiv]

isviçre davos’ta düzenlenen 47. dünya ekonomik forumu'nda (wef) “g20 gündemi: yeni büyüme yolu planlaması” başlıklı oturumda konuşan başbakan yardımcısı mehmet şimşek, türkiye’nin son birkaç yıldaki travmatik deneyimlerine rağmen, ekonomideki dayanıklılığının devam ettiğini söyledi. son 14-15 yılda büyüme ortalamasının neredeyse yüzde 6’ya ulaştığını, küresel krizin yaşandığı 2008 yılından beri ise  ortalama büyümesinin yüzde 5 civarında olduğunun altını çizdi. türkiye’de kapsayıcı büyüme konusunda iş eğitimi, kobi’lerin finansman ihtiyacına destek, yeni işe başlayanlara vergi muafiyeti gibi pratik çözümler sunulduğunu belirten şimşek, türkiye’nin 2007’den beri 7,2 milyonluk yeni iş alanı yarattığını ifade etti.

"türkiye zor yoldan geçiyor ama bu durum uzun sürmeyecek"

şimşek, türkiye'nin ekonomisiyle ilgili, "türkiye zor bir yoldan geçiyor ama bu durum fazla uzun sürmeyecek. türk ekonomisi güçlü temellere dayanıyor ve bu ekonomik temellerdeki sağlamlık değişmedi" yorumunu yaptı. küresel ekonomik duruma değinen başbakan yardımcısı şimşek, "ticaret ve küreselleşme, büyümenin motoru oldu. korumacılığın, küresel ekonomi ve gelişen ekonomiler için kötü olduğu görüşüne katılıyorum" ifadelerini kullandı.

şimşek türkiye'nin dış ticaretine ilişkin, "türkiye için avrupa birliği, abd’den 10 kat daha önemli bir ticari partner. türkiye, ihracatının yüzde 50’sini ab’yle yüzde 5'ini abd’yle yapıyor. bu durumda bizim için avrupa birliği, abd’den daha önemli" diye konuştu.

gümrük birliği

ab ile türkiye arasındaki gümrük birliği konusuna değinen şimşek, "ab komisyonu türkiye ile gümrük birliği güncelleştirmesine yeşil ışık yaktı. güncelleştirmeyle, gümrük birliği'nin kapsamı tarım, hizmetler ve kamu alımları alanlarına da genişleyecek. gümrük birliği güncelleştirmesi, önümüzdeki 10 yılda karşılıklı ticaret hacmini 2 kat artırarak 150 milyar dolar seviyesinden 300 milyar dolara çıkarabilir. bu hem ab hem türkiye için olumlu olur" dedi.

şimşek'in konuşma yaptığı oturumda, almanya maliye bakanı wolfgang schaeuble, arjantin hazine bakanı nicolas dujovne, güney afrika maliye bakanı pravin gordhan da yer aldı.

20 ocak'a kadar sürecek foruma, 100'den fazla ülkeden 3 bine yakın iş adamı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılıyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;