Mısır

Sina'da tampon bölge zorla uygulanacak

Mısır Başbakanı İbrahim Mihleb, yayınladığı genelgeyle Gazze sınırında insansız hale getirilecek bölgenin sınırlarını belirledi. Evlerini boşaltmak istemeyenler zorla çıkarılacak.

Konular: Ortadoğu
Mısır, Gazze sınırındaki evleri güvenlik gerekçesiyle yıktığını söylüyor. [Fotoğraf: Getty İmage]

karara göre gazze sınırındaki insansız bölge 500 metre genişliğinde olacak. belirlenen bölgedeki evler boşaltılacak ve evleri boşaltılanlara başka yerlerde ev verilecek. karar gereğince, direnenler evlerinden zorla çıkarılacak ve mal varlıklarına el konacak.

kuzey sina valisi abdulfettah harhur da, evleri boşaltılanlara tazminat ödeneceğini ve evlerini terk etmek istemeyenlerin zorla çıkarılacağını söyledi. harhur, ‘boşaltılacak alanda 680 konut bulunuyor. bunların 200’ü içlerinden tünel kazıldığının tespit edilmesinin ardından daha önce yıkılmıştı’ dedi.

kuzey sina valisi, evleri boşaltılan ailelere üç ay boyunca aylık 900 cüneyh (yaklaşık 290 türk lirası) yardım yapılacağını da bildirdi.

al jazeera'ya konuşan bazı hukukçular, refah kentinde yürütülen yıkım işlemlerinin mısır anayasası'nın 63. maddesine aykırı olduğunu söyleyerek eleştirdi.

bölgedeki görgü şahitleri mısır ordusunun yıkımlarının bir süredir devam ettiğini belirtti.

sinalılar, mısır’da işbaşına gelen hükümetlerin sorunlarına duyarsız kaldığını ve vaatlerini yerine getirmediğini söylüyor. bazı sinalılar, hükümetin ihmalinden dolayı bazı kişilerin yasadışı işlere bulaştığını da vurguladı.

ismini vermek istemeyen bir öğretmen, al jazeera’ye, hükümetin yıkım kararının insanları mağdur ettiğini ve evleri yıkılan kişilere yeterli süre verilmediğini ifade etti ve yapılanların bölge halkının vatana bağlılığını ve devlete saygısını azaltacağını da ekledi.

insansızlaştırılan bölgede oturan bir vatandaş, kendilerine üç seçenek sunulduğunu söyledi: istimlak bedelinin ödenmesi, yakın bölgede bir ev ya da üzerine ev yapmak için arazi.

saldırıdan sonra tampon bölge kararı

mısır, sina’da 31 askerinin ölümüne neden olan saldırının ardından bölgede üç ay sürecek olağanüstü hal ilan etmişti. mısır ordusu saldırının ardından helikopter destekli birçok operasyon düzenledi.

mısır, gazze şeridi’nden sızan unsurların sina bölgesinde istikrarsızlığa neden olduğunu iddia ediyor. gazze şeridi’nde güvenliği elinde bulunduran hamas ise, mısır yetkililerinin iddialarını reddediyor ve mısırla işbirliğine hazır olduklarını söylüyor.

sina’da güvenlik 3 temmuz 2013’de abdulfettah sisi liderliğindeki darbenin ardından bozulmuştu. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;