IŞİD

Sincar'da sokak çatışmaları sürüyor

Irak'ta Ezidi nüfusun yoğun olduğu Sincar'da iki aydan bu yana peşmerge ve IŞİD arasında sokak çatışmaları devam ediyor. Bir peşmerge komutanına göre Kürt güçleri ilçenin yüzde 30'una hâkim.

Peşmerge güçleri ile IŞİD arasında Sincar'da şiddetli çatışmalar devam ediyor. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

irak'ta ezidi nüfusun çoğunlukta yaşadığı musul’un sincar (şengal) ilçesinde peşmerge güçleriyle işid mensupları arasındaki çatışmalar sokak sokak sürüyor.

büyük bölümü işid’in elinde olan sincar'da, taraflar birbirlerine karşı saldırılar düzenleyerek büyük kayıp verdirmeye çalışıyor. ancak şehre hakim tepeleri ele geçiren peşmerge güçleri, ağır silahlarla karşılık vererek işid’e geçit vermiyor. 

anadolu ajansı'na göre, işid üyeleriyle peşmerge güçleri 18 ocak'tan bu yana mevzilerini koruyarak sokak savaşı yürütüyor. işid mensupları, binalara yerleştirilen keskin nişancılar ve havanlarla peşmergeleri püskürtmeye çalışıyor. havan saldırılarıyla da kimi zaman peşmerge güçlerine kayıplar verdiriyor.

ezidi ilçesinde sokak savaşı

peşmerge güçleri ise abd öncülüğündeki koalisyonda yer alan devletlerin yaptıkları tahrip gücü yüksek silahlarla işid’e karşılık veriyor. havan, top, doçkalar ve kanaslarla işid mevzilerine saldıran peşmergeleri, uluslararası koalisyonda yer alan devletlerin uçakları da havadan destekliyor. ancak yine de aylardır, işid mensupları kent merkezinden çıkartılamadı.

sincar’da binlerce bina kullanılmaz duruma geldi. tarihi kale ve surların yer aldığı ve halen peşmergelerin kontrolünde bulunan “eski sincar” ise büyük oranda tahrip olmuş durumda. sivil halk şehri tamamen boşalttı. kentin sokaklarında canlı görmek neredeyse imkansız. sağlam kalan binaların tamamında ise peşmerge güçleri konuşlandırılmış durumda. sincar dağı’na sığınan ezidiler ise hem irak, hem irak kürt bölgesel yönetimi (ikby) hem de uluslararası güçlere çağrıda bulunarak kentlerinin kurtarılmasını bekliyor.

'sincar’ın yüzde 30’ü elimizde'

sincar cepheleri komutanı tuğgeneral haşim siteyi, anadolu ajansı'na yaptığı açıklamada, silah seslerini hatırlatarak, "savaşın 7 gün 24 saat 'aynen böyle' devam ettiğini" söyledi. siteyi, bugün işid tarafından yapılan havan saldırısında bir askerin öldüğünü 4'ünün de yaralandığını dile getirdi.

"sincar'ın yüzde 30'u peşmerge güçlerinin elinde” diyen tuğgeneral siteyi, şöyle devam etti:

“bu yüzde 30'luk alan çok büyük bir coğrafyayı kapsıyor. sincar'ın yüksek tepeleri ve stratejik öneme sahip yerlerinin tamamı peşmergenin kontrolünde. aslında bu anlamda sincar'ın peşmergenin kontrolünde olduğunu söyleyebiliriz. zira şehir merkezi bu tepelerden ve stratejik noktalardan kontrol ediliyor.” 

çatışmalarda karşılıklı kayıpların verildiğini belirten siteyi, şunları söyledi:

"sincar'da çatışmalar üç farklı şekilde devam ediyor. birincisi karşılıklı olarak bombardımanlar sürüyor. ikincisi mesafe yakın olduğu için keskin nişancılarla karşı tarafa zayiat verdirilmeye çalışılıyor. üçüncüsü de önemli gördüğümüz noktalara yönelik operasyon düzenliyoruz. şehit peşmergelerle ilgili elimizde net veriler yok. ancak şehitlerimiz ve yaralılarımız oluyor. teröristlerden ise her gün en az 15 militan öldürülüyor. bu anlamda çatışmalar sürekli devam ediyor ve terör örgütü ağır kayıplar veriyor. bu noktada koalisyon güçlerine bağlı savaş uçaklarının rolünü zikretmek lazım. çünkü savaş uçaklarının bombardımanı örgüte büyük zarar veriyor ve hareket alanını kısıtlıyor."

özgürleştirme planı yapılıyor

tuğgeneral haşim siteyi, sincar’ın tamamen kontrol altına alınması için planların hazırlandığını ifade ederek, ikby başkanı mesut barzani’den emir gelmesi halinde bunu icra edebileceklerini kaydetti.

sadece sincar'ın değil, işid'in işgali altındaki bütün kürt bölgelerinin kurtarılması için ciddi planların yapıldığını belirten siteyi, “sahadaki savaşçılar olarak sadece verilen emirleri yerine getiririz. peşmerge güçlerinin eline geçen yeni silahlar, savaşma azmini ve gücünü arttırıyor. koalisyon ülkelerinin gönderdiği silahlar elimizi güçlendirmiştir. elimizdeki silahlar günden güne yenileniyor. bu da gücümüze güç katıyor. emir verilmesi halinde sincar, güç de olsa özgürleştirilir” diye konuştu.

işid, musul’un kontrolünü ele geçirdikten sonra 3 ağustos 2014 tarihinde sincar’a saldırmıştı. bölgeden 400 bini aşkın ezidi evlerini terk ederek sığınmacı durumuna düşmüştü. ardından ikby sincar’ı kurtarmak için 18 şubat 2015'te operasyon düzenledi. sincar’ın birçok köyü peşmerge güçleri tarafından kontrol edilirken, ilçenin tamamı özgürleştirilemedi.

çatışmalar iki aydan bu yana devam ediyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;