Sırbistan

Sırbistan yeni cumhurbaşkanını seçiyor

Sırbistan'da 11 adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanma işlemi başladı.

Konular: Balkanlar, Sırbistan
[Fotoğraf: AA]

sırbistan'ın yeni cumhurbaşkanının belli olacağı seçimde oy kullanma işlemi başladı. 11 adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçiminde, 6 milyon 724 bin 949 kayıtlı seçmen yurt içi ve yurt dışındaki 8 bin 396 merkezde oy kullanabilecek.

oy kullanma işleminin tsi 21:00'e kadar süreceği seçimde, 126'sı yabancı 2 bin 81 gözlemci görev yapıyor.

devlet seçim komisyonu'nun (rik) resmi olmayan ilk sonuçları gece yarısından önce açıklaması bekleniyor.

seçimde başbakan aleksandar vucic, eski dışişleri bakanı vuk jeremic, ab ve nato karşıtı tutumuyla bilinen vojislav seselj'in yanı sıra sasa jankovic, miroslav parovic, sasa radulovic, luka maksimovic, bosko obradovic, aleksandar popovic, milan stamatovic ve nenad canak yarışıyor.

adayların tamamı oylarını kullandı

[Fotoğraf: AA]

seçimde yarışan 11 adayın tamamı oylarını kullandı. oyunu başkent belgrad'da kullanan adaylardan başbakan aleksandar vucic, seçimin sırbistan'da istikrar ve ekonomik başarıların güvencesi olması temennisinde bulunarak seçmene sandığa gitme çağrısı yaptı.

seçmenlerin oylarını kullanarak demokratik bir şekilde geleceklerini belirleyeceğini söyleyen vucic, sandıktan çıkacak karara saygı duyacağını söyledi.

oyunu ülkenin kuzeyindeki novi sad'da kullanan adaylardan nenad canak da seçimlerin adil bir ortamda geçmesi temennisinde bulunarak, "seçim kampanyası zordu. seçmenin özgür bir şekilde iradesini sandıkta ortaya koyacağını umuyorum" diye konuştu.

belgrad'da oy kullanan adaylardan sasa jankovic de seçimin ardından halkın yüzüne tebessümü geri döndüreceklerini belirterek, "bundan sonra sırbistan'da hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. tüm sırbistan'a başarılı bir seçim diliyorum" dedi.

cumhurbaşkanlığı seçiminin diğer adayları da erken saatlerde kayıtlı oldukları merkezlerde oylarını verdi.

cumhurbaşkanı nikolic de oyunu kullandı

oyunu belgrad'da kullanan cumhurbaşkanı tomislav nikolic de yeni seçilecek cumhurbaşkanının bıraktığı yerden yola devam etmesini diledi.

nikolic, sırbistan'ın politikasının seçimden sonra da değişmemesi temennisinde bulunarak, "açtığım kapıları kapatmamalı, daha da fazla açmalıyız. bugüne kadar elde edilen başarıların, gelecekte de devam edeceğine eminin" değerlendirmesini yaptı.

devlet seçim komisyonu (rik) başkanı miladin kovacevic düzenlediği basın toplantısında, saat 10:00'a kadar kayıtlı seçmenin yüzde 10,56'sının oy kullandığını açıkladı.

sırbistan'da halk tarafından seçilen cumhurbaşkanı, 5 yıl görev yapıyor.

seçimin ilk turunda adaylardan herhangi birinin oyların yarısından fazlasını alamaması durumunda ikinci tura gidiliyor. ilk turda en fazla oy alan iki adayın yarıştığı ikinci turda, daha fazla oy alan aday seçimi kazanıyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;