Libya

Sirenayka güçleri limanlardan çıkmıyor

Libya’da Sidre ve Ras Lanuf petrol limanlarını ellerinde tutan silahlı gruplar, hükümetin yapılan anlaşmaya uymadığı gerekçesiyle limanları teslim etmeyeceklerini açıkladı.

İbrahim Cidran liderliğindeki silahlı gruplar federal yönetim oluşturmak için petrol ihraç edilen 4 limana el koymuştu.[Reuters]

libya’nın berka bölgesindeki sirenayka konseyi adlı silahlı grubun sözcüsü ali hasi, "merkezi hükümet ay başında imzalanan anlaşmanın hiçbir maddesini uygulamadığı için berka bölgesi liderleri ras lanuf ve sidre'yi teslim etmeyecek" dedi.

hasi, daha önce hükümete teslim ettikleri 2 limanı da geri almayı düşündüklerini belirtti.

nisan ayının başında hükümetin oluşturduğu uzlaşma heyeti ile berka bölgesindeki silahlı grupları temsil eden sirenayka konseyi arasında anlaşma yapılmıştı. anlaşmaya göre, silahlı gruplar kontrolleri altına aldıkları petrol kuyularını hükümete teslim edecekti.

lübya hükümeti ise anlaşma gereği  iki limanın iadesi karşılığında silahlı gruplara günde 200 bin varil ham petrol verecekti.

anlaşma gereği silahlı gruplar, zeytuniye ve harika limanlarını hükümete teslim etmişti. libya ordusu limanların açıldığını ilan etmişti.

silahlı muhalif gruplar ekim 2013’te libya’nın doğusundaki berka eyaletinde 24 bakandan oluşan özerk bir hükümetin kurulduğunu açıklamıştı. merkezi hükümet tarafından tanınmayan özerk yönetim baskı amacıyla petrol kuyularını ve limanları da ele geçirmişti.

libya başbakanı ali zeydan, şubat ayının başında silahlı grupların elinde olan doğudaki petrol tesislerinin geri alınması için bu bölgeye asker gönderme emri vermişti. 

libya’da petrol tesislerinin bir bölümünün kapalı olması nedeniyle günlük üretimde 600 milyon varilden fazla düşüş yaşandı. libya’nın petrol üretimi 2011’deki devrim öncesi 1.6 milyon varildi.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;