Kültür-Sanat

Şirin Neşat'a Katar kucak açtı

Otuz yıldan fazladır sürgünde yaşayan İranlı sanatçı, Ortadoğu'da ilk sergisini Katar'ın başkenti Doha'da açacak.

Konular: Kültür-Sanat
Şirin Neşat, eserlerinde yazıyı çok sık kullanan bir sanatçı. Fotoğraflar üzerine Arapça harflerle yazılar yazıyor.

başta british museum ve metropolitan museum olmak üzere dünyanın en önemli sanat mekanlarında kişisel sergiler açan şirin neşat (shirin neshat) nihayet ortadoğu'da da bir sergi açabilecek. video, film ve fotoğraflarıyla bilinen neşat'ın doha'daki arap modern sanatlar müzesi mathaf'taki sergisinin adı 'afterwards' (sonradan) olacak.

neşat, eserlerinde füruğ gibi iranlı şairlerin dizelerini fotoğraflarının ya da videolarının üzerine döşüyor. neşat'ın iran'a dönememe sebebi de, eserlerine aynı şekilde kur'an-ı kerim'den ayetler koyuyor olması.

ocak ayında davos zirvesi’nde kazandığı ödül ve yaptığı konuşmayla dikkatleri üzerine çeken şirin neşat, doha'dan aldığı davetin ardından bugüne kadarki eserlerinden bir seçki hazırladı. 9 kasım 2014 - 15 şubat 2015 tarihleri arasında sergilenecek olan 'afterwards'ın küratörlüğünü mathaf'ın müdürü abdellah karroum üstleniyor.

şirin neşat’ın eski ve yeni eserlerini bir araya getiren sergi, firdevsi’nin epik destanı şehname’den esinlenilen 2012 tarihli “kralların kitabı” isimli fotoğraf serisini ve sanatçının 30 yıl boyunca odaklandığı kültürel ve politik olayları yorumlandığı video çalışmalarını bir araya getiriyor. sergi hakkında bilgi veren abdellah karroum, 'şirin neşat’ın antik mitolojiler ve günümüzün olayları arasındaki paralellikleri, özgün şiirsel anlatımı ve güçlü yorumuyla fotoğraf, kaligrafi, şiir ve filmle ifade ettiği çalışmalarının gerçek anlamını, kendimizi eserin içine yerleştirerek bulabileceğimizi düşünüyorum' diyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;