Suriyeli Mülteciler

Sirkle kaynaşan çocuklar

Çoğunluğu Suriyeli mülteci çocuklardan oluşan sirk grubu, Her Yerde Sanat Derneği'nin çocukları kaynaştırmak için sürdürdüğü proje kapsamında bir araya geliyor.

jonglörler, akrobatlar ve trapezler… 

çoğunluğu suriyeli mülteci çocuklardan oluşan bu sirk grubu, her yerde sanat derneği'nin mardinli çocukları kaynaştırmak için sürdürdüğü bir proje kapsamında bir araya geldi.

dernek, yaşları 3 ilâ 20 arasında değişen 120 çocuk ve gençle çalışıyor. bunların 80’i suriyeli.

tavandan sarkan ipler ve uzun tahta bacaklarıyla dans eden çocuklar, bunların yanı sıra perküsyon ve ritim eğitimi ile türkçe dersleri de alıyor.

okula gidemeyen suriyeli çocuklar hafta içi de akrobasi eğitimi alıyor. gün boyu süren çalışmalarda müzik dersleri ve hip-hop türü danslar da çocukların ilgisini çekiyor.

‘başka yerde yapamazdım’

halep’ten kaçarak ailesiyle türkiye’ye sığınan 15 yaşındaki eyad hac mahmud, “daha iyi bir insan olmamı sağlayan şeyler öğrendim burada. burada yaptıklarımı başka yerde yapamazdım” diyor.

eğitmenler burada çocuklara mümkün olduğunca az kural koyup geçmişleri hakkında hiç soru sormuyor. çocukların türkiye’deki hayatlarına alışmaları ve topluma entegre olmaları hedefleniyor.

“fazla kural koymuyoruz”

2012’de kurulan derneğin kurucularından pınar demiral, “sirki dil engelini ortadan kaldırmak için kullanıyoruz. çocuklar bazen kavga edebiliyor, sadece buna engel oluyoruz. çok fazla kural koymuyoruz” diye anlatıyor.

demiral, gençlerin zamanla eğitmen rolü aldıklarını ve kendilerinden küçüklere ders vermeye başladıklarını anlatıyor.

eğitmenler çoğunlukla birkaç aylığına yurtdışından türkiye’ye gelen gönüllüler oluyor. bazıları türkçe ve arapça da biliyor.

‘kalbimiz bir’

etkinlik koordinatörlerinden muhammed keyr kasım, 4 sene önce okul müdürü olarak çalıştığı şam’dan geldiğini, oğlu vasıtasıyla dernekle tanıştığını anlatıyor:

“oğlumu bu derneğe gönderme maksadım, sokakta boş gezmesini engellemekti. mülteci olduğu için toplum içinde başını derde sokmasını istemedim. kızıyoruz, kavga ediyoruz, uzlaşıyoruz fakat nihayetinde kalbimiz ve hedefimiz bir.”

‘kızım özgüven kazandı’

derneğin etkinliklerinden türk çocuklar da büyük oranda faydalanıyor. mardinli nursena’nın annesi tuba akburak, kızındaki değişimden memnun:

“kızım daha önce içine kapanıktı ama buraya geldikten sonra daha bir kendine özgüveni geldi, daha güzel arkadaşlıklar kurduğunu gördüm.”

derneğin projesine aile ve sosyal politikalar bakanlığı’ndan avrupa bakanlığı’na, isveç hükümeti’nden uluslararası tıp derneği’ne birçok kurum ve kuruluş destek veriyor.

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;