Bosna Savaşı

Sırp savaş suçu zanlısına tahliye

Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, tutuklu olarak yargılanan Sırp Radikal Partisi lideri Voyislav Şeşely’nin sağlık sorunları nedeniyle geçici serbest bırakılmasına karar verdi.

Voyislav Şeşely, 2003 yılında Lahey'e getirildikten sonra 2007-2012 yılları arasında ICTY tarafından yargılandı. [Fotoğraf: EPA-Arşiv]

hollanda'nın lahey şehrindeki eski yugoslavya uluslararası ceza mahkemesi (icty) hakimler konseyi, "savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemek" iddialarıyla tutuklu olarak yargılanması devam eden sırp radikal partisi (srs) lideri voyislav şeşely'in tedavisinin sırbistan’da yapılmasına yönelik talebi onayladı. 

icty sözcüsü magdalena spalinska, hakimler konseyinin şeşely'in geçici olarak serbest bırakılmasına karar verdiğini ancak şeşely'in serbest kalacağı tarihin henüz belli olmadığını söyledi.

hakimler konseyi, son günlerde sağlık durumu kötüleşen şeşely’in geçici serbest kalması için sırbistan ve hollanda’dan garanti istendiğini duyurmuştu. sırbistan her türlü garantiyi vermeye hazır olduğunu açıkladı.

sırbistanlı yetkililer, şeşely'in bu ülkede tedavi görmesi durumunda lahey'e geri döneceğine ve savaş kurbanları ile tanıklarla herhangi bir iletişim kuramayacağına dair garanti verdi.

sağlık durumu kötüleşen şeşely'in, kalın bağırsak ve karaciğer kanseri olduğu tespit edilmişti.

voyislav şeşely kimdir?

adı daha sonra sırp çetnik hareketi'ne dönüştürülen sırp yenileme partisi'ni 1990 yılında kurarak siyasete giren şeşely, partisinin eski yugoslavya yönetimince yasaklanmasının ardından 1991 yılında sırp radikal partisi'ni kurdu.

"büyük sırbistan" ideolojisinin öncülerinden biri olarak kabul edilen ve "tüm sırp topraklarını birleştirmeyi" hedefleyen şeşely, 1992-1995 yılları arasında yaşanan bosna savaşı'nda saraybosna, mostar ve zvornik şehirlerinde savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemek, sivil halkı göçe zorlamak, sırp olmayan halklara yönelik işkenceleri desteklemek, işkence etmek, öldürmek ve bu tür eylemlerin emrini vermek gibi suçlardan yargılandı.

şeşely, 2003 yılında lahey'e getirildikten sonra 2007-2012 yılları arasında icty tarafından yargılandı. mahkeme, yargılanması 2012 yılında tamamlanan şeşely hakkında henüz bir karar vermedi. 

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;