İş kazaları

Soma'da 2831 madenci işsiz kaldı

Soma’da 301 işçinin öldüğü maden ve aynı şirketin işlettiği bir diğer madende toplam 2831 işçinin işine SMS mesajıyla son verildi. Şirket, çalışmayan işçilere artık maaş ödeyecek gücünün kalmadığını açıkladı.

Son dönemde artan maden kazaları madencileri işsizlik ve ölüm kıskacına sıkıştırdı. [Fotoğraf: AA]

manisa'nın soma ilçesinde, soma kömür işletmeleri a.ş. tarafından işletilen ve 13 mayıs’ta 301 madencinin hayatını kaybettiği eynez bölgesindeki ocak ile atabacası ocağında çalışan toplam 2 bin 831 madencinin işine son verildi. bir günde işsizlik krizinin baş gösterdiği ilçede, işçiler tedirgin bir bekleyiş içinde. kaymakam bahattin atçı sorunun bir an önce halledilmesi gerektiğini, aynı veya farklı bir şirketin bu ocakları işletmeye başlamasının ilçe halkı için olumlu olacağını söyledi.

soma kömür işletmeleri a.ş. tarafından işletilen üç maden mayıs ayındaki facia sonrası kapatılmış, ancak bunlardan işıklar maden ocağı daha sonra müfettişlerin olumlu rapor vermesi üzerine açılmıştı. ancak şirket, faaliyette olmayan ocakları gerekçe göstererek, 'çalışmayan işçilere artık maaş ödeyecek güçlerinin kalmadığını' bildirdi. 

çıkarıldıklarını sms ile öğrendiler

işçiler, pazar günü akşam saatlerinde cep telefonlarına şirketten gelen mesajla, pazartesi sabahı itibariyle işlerine son verildiğini öğrendiler. uzun bir süre kararın doğruluğunu teyit etmeye çalışan işçiler daha sonra mesajın doğru olduğunu yetkili ağızlardan öğrenebildi.

rakamı kaymakam açıkladı

konuyla ilgili soma kaymakamı bahattin atçı da açıklama yaptı. atçı hem kazanın yaşandığı maden ocağında, hem de halen kapalı olan atabacası maden ocağında çalışan toplam 2800 işçinin işlerine son verildiğini söyledi. kararın kendilerini üzdüğünü söyleyen atçı şunları söyledi:

"işçilerimizin kış ortamında mağdur olmamaları lazım. ocaklar üretime geçemedi. bu sorunun acilen çözümlenmesi lazım. işçilerin çoğu maddi olarak zor durumda. bu durumdan herkes olumsuz etkilenecek. esnaf, diğer kesimler, halk da tedirgin. eski duruma gelmemiz için kapalı olan ocakların da usulüne uygun olarak, güvenli bir şekilde üretime sokulması lazım. ama bu firmayla, ama başka firmayla. yüksek bir rakamın işten çıkartılması mağduriyete sebep oldu. soma'da halkın olumsuz etkilenmesi gibi bir sonuç doğurdu. diğer taraftan da kömür üretimi düştü. kömür alan kesimlerde de sıkıntı var."

'2 bin 831 işçinin akdi feshedildi'

madenlerin işletmecisi soma kömürleri a.ş. de, 2181'i facianın meydana geldiği eynez ocağı, 637'si merkez ocak, 13'ü de şirket personeli olmak üzere 2831 işçinin iş akdinin feshedildiğini açıkladı. eynez'de kalan malzemenin tahliye edilmesi için 400 işçinin bir süre daha çalışmaya devam edeceği de belirtildi. tüm ocaklardaki toplam işçi sayısının 2182’ye indirileceği duyuruldu.

şirketin açıklamasında, eynez kömür ocağında 13 mayıs’ta meydana gelen facianın ardından ilçedeki diğer iki madenin de üretime kapatıldığı, bununla birlikte şirketin ve bağlı bulunduğu soma holding’in mal varlıklarına tedbir konulduğu hatırlatıldı.

'sözleşme mayıs'ta bitti'

eynez ocağındaki işten çıkarmaların mayıs ayında olması gerekmesine karşın işçilere 6 ay çift maaş ödemesi yapıldığı savunulan açıklamada şöyle denildi:

"eynez kömür madeniyle ilgili olarak tki ile şirketimiz arasında 5 yıl önce imzalanmış olan sözleşme 2014 mayıs ayında sona ermiştir. bu sözleşme uyarınca mayıs ayı sonunda iş akitlerinin sonlanması gereken eynez madeni işçilerine, üretim durduğu ve madenlerden gelir elde edilemediği için kazadan bu yana geçen 6 ay için türkiye iş kurumu işsizlik fonu'ndan ve şirketimiz adına tki kurumundan hak edişlerimizden mahsup edilmek üzere her ay 2 maaş ödenmiştir. soma kömür işletmeleri aş'nin, çalıştırmadığı işçilerin bedelini 6 ay ödemesine rağmen artık ödeyecek gücü kalmamıştır. çalışma imkânı bulunmayan bu madenin işçilerinin sözleşmelerinin yasal olarak da devam ettirilme imkânı bulunmamaktadır."

'işçileri ölümle açlık arasında tercihe zorluyorlar'

konuyla ilgili olarak chp manisa milletvekili özgür özel de bir açıklama yaptı ve şunları söyledi:

"işçileri ölümle açlık arasında tercih yapmaya zorluyorlar. bu madenlerin güvenliğini sağlamayan hükümet yedi ayı boşa harcadı. yedi ay sonra madenleri açmaya hazırlandıklarında ise sürekli kazalar, yangın sorunuyla karşılaşıyorlar. açıldı denilip işçiler sokulduğu anda yeni kazalar oluyor. işçilere önce 'öl' dendi. sonra da 'açlıktan öl' deniyor. ölümle açlık arasındaki bu yola isyan ediyoruz. üçüncü yol var; gerekli düzenlemeler yapılıp, hemen ardından kaza olan şirketin anlaşmasını iptal edip, bütün işçiler, kamu işçisi olarak işe alınıp, güvenli şekilde eskiden olduğu gibi tki'nin işçisi olarak güvenli çalışmaları sağlanmalı."

kaynak. dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;