Somali'de kıtlık

Somali nasıl kurtulur?

Tarihin en büyük açlık felaketlerinden birini yaşayan Afrika Boynuzu'nu kurtarmak için gereken para 2.48 milyar dolar.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

ABD Somali'ye 12 milyon dolar ayırdı

yaklaşık 4 milyonu somali'de olmak üzere afrika boynuzu ülkelerinde 12 milyona yakın insan açlık çekiyor. afrika boynuzu'nun kıtlıkla başa çıkmak için 2.48 milyar dolara ihtiyacı var.
 
dünyanın en büyük ekonomisi abd, bölgeye toplam 17 milyon dolar ayırdı. paranın 12 milyon doları somali'ye gönderilecek.
 
bölgede iki yıldır kuraklık görülüyordu ve kuraklıkla birlikte kıtlığın ayak sesleri ilk kez 8 ay önce geldi. yapılan uyarılara dünyanın dev ekonomileri kulak asmadı.
 
birleşmiş milletler, somali'de 20 temmuz'da kıtlık ilan etti ve bölgede gıda yetersizliği nedeniyle çocuk ölümlerinin hızla arttığını duyurdu.
 
bm insan hakları konseyi danışmanlarından jean ziegler, dünya gıda programı'nın bütçesinin yarıya indiğini, 2008'de 6 milyar dolar olan gelirin bu yıl sadece 2,8 milyar dolarda kaldığını aktardı.
 
ziegler'e göre büyük bağışçı ülkeler bankaları için milyarlarca dolar ayırdı ancak özellikle acil yardım fonlarını sert bir şekilde kesti. ziegler, şöyle konuştu:
 
"gıda rezervleri yok, çünkü gıda fiyatları spekülasyonlar nedeniyle tırmandı. ülkeler yüksek fiyatlar nedeniyle acil gıda rezervleri oluşturamadı. normal tüketimin yüzde 75'ini oluşturan pirinç, mısır ve un gibi temel gıda maddeleri üzerinde spekülasyon yapılması yasaklanmalı.
 
yunanistan'a yakın zamanda kriz nedeniyle 157 milyar dolar yardım yapıldı, kenya'nın başkenti nairobi'de düzenlenen bir konferansta ise dünya gıda programı 15 temmuz-15 ağustos dönemi için 4,2 milyar dolar etti, bu miktarın yalnızca üçte biri toplanabildi.
 
bankalarına milyarlarca euro aktaran almanya, italya, ispanya ve diğer avrupa ülkeleri dünya gıda programı'na katkılarında 2008 yılından beri kesinti yapıyor."
 
'bir gün için bile yeterli değil'
 
bm insan hakları konseyi'nin 18 bağımsız uzmandan oluşan danışma komitesinin üyelerinden şilili akademisyen jose antonio bengoa ise dünya gıda programı'nın (wfp) şu anda tamamen iflas ettiğini söyledi.
 
taahhütlerini yerine getirmeyen bağışçı ülkeler nedeniyle programın skandal bir durumda olduğuna dikkat çeken bengoa, gelecek birkaç gün için bile yeterli gıda takviyesinde bulunamayacağını dile getirdi.
 
yapılacak bir şeyler var

ingiliz yardım kuruluşu oxfam sözcüsü anna ridout, yine de yapılacak bir şeyler olduğu görüşünde:
 
"somali'deki çatışmalara rağmen önlem çağrılarına yeterli yanıt verilmiş olsaydı bölgede durum bu kadar kötü olmayacaktı. böyle bir felaketin işaretleri görülmeye başlandığında, oturup acil çağrı yapılmasını bekleyemeyiz.

sulama sistemleri kurmak için uygun fonlar yaratabiliriz; insanları, özellikle çocukları muhtemel hastalıklara karşı aşılayabiliriz ve acil gıda yardımı için kullanılacak altyapıyı hazırlayabiliriz."
 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;