Bilim-Teknoloji

Son 355 ayın sıcaklığı 20. yy ortalamasının üzerinde

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından sunulan veriler, küresel ısınmanın giderek arttığını ortaya koydu. Bilim insanları, geride kalan 355 ayın sıcaklığının, 20'nci yüzyıl ortalamasının üzerinde olduğunu belirtti.

Konular: Bilim-Teknoloji
Küresel sıcaklık son 355 aydır ortalamanın üzerinde.

küresel sıcaklık ortalamasının ölçüldüğü 1880'den bu yana geride kalan 135 yılın en sıcak ağustos ve eylül ayını geride bırakan dünya, giderek ısınmaya devam ediyor. noaa tarafından verilen en son verilere göre, geride kalan 355 ayın sıcaklığı, 20'nci yüzyılın üzerindeydi. eylül ve ağustos'un yanı sıra, mayıs ve haziran 2014'ün de geride kalan 135 yılda kendi rekorlarını kırdığını belirten noaa, küresel kara ve okyanus sıcaklığının insanlık tarihinin en yüksek seviyesine yükseldiğini belirtti.

noaa ulusal iklim veri merkezi'nden jessica blunden, küresel sıcaklığın eski seviyelerine inmesinin çok kolay olmadığını belirtti. blunden, "mevcut ortalamadan daha soğuk bir ayı uzun bir süre görmeyeceğimizi sanıyorum" ifadesini kullandı.

artan sıcaklıklar, insanların ömürlerinin büyük kısmını söz konusu değişimin etkisi altında geçirdiğine işaret ediyor. abd'de ortalama yaşam ömrü, 78.7 yıl ile 944 aydan biraz daha uzun bir süreye denk geliyor. küresel sıcaklık ortalamasının aşıldığı son 355 ay, insan ömrünün üçte birine denk geliyor. bilim insanları, eylül 2014 de dahil olmak üzere elde edilen 355 aylık serinin, en son kasım 2012'de 332 art arda gelen ayla yaşandığına dikkat çekti.

2014'ün en sıcak yıl olmasını bekleyen bilim insanları, geçmişte kayıtlara geçen birçok yılda el nino yaşandığını, ancak bu yıl yaşanmasının beklenmediğini belirtti. washington post'a yorumda bulunan st. thomas üniversitesi'nden john abraham, 2014'ün büyük olasılıkla en sıcak yıl olacağını, el nino'nun yaşanacağı bir yılın ise 2014'ten daha sıcak olacağına dikkat çekti

küresel ısınmanın etkisini ısınmakta olan suyun içindeki kurbağanın durumuna benzeten bilim insanları, son 30 yıldır suyun giderek ısındığını ifade etti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;