15 Temmuz darbe girişimi

Son emir, ilk kurşun

15 Temmuz darbe girişimi sırasında cuntaya ilk kurşunu Özel Kuvvetler Karargâhı'nda sıkan ve darbeci grubun başındaki Tuğgeneral Semih Terzi'yi öldüren Astsubay Ömer Halisdemir, bu emri komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı'dan almış, darbeci generali öldürdükten sonra kendisi şehit olmuştu. Aksakallı, Ömer Astsubay'a bu emri verirken yaşadığı son diyaloğu anlattı.

aksakallı: ömer; tuğgeneral semih terzi vatan hainidir, isyancıdır. onu, karargâha girmeden öldür! bunun sonunda şehâdet var. hakkını helâl et.

ömer başçavuş: başüstüne komutanım, hakkım helâl olsun. siz de helâl edin...

bu diyalog, 15 temmuz darbe girişiminde cuntaya ilk kurşunu sıkan astsubay ömer halisdemir ile komutanı tümgeneral zekai aksakallı arasındaki son konuşma oldu.

özel kuvvetler komutanı tümgeneral zekai aksakallı'nın koruma astsubayı olan halisdemir, aksakallı'dan aldığı bu emrin ardından özel kuvvetler binasına girmek isteyen darbeci askerlerin başındaki isim tuğgeneral semih terzi'yi vurarak öldürdü. darbeci terzi, aynı zamanda özel kuvvetler komutanı zekai aksakallı'nın yardımcısıydı. 

vur emrini veren aksakallı, o gece yaşananları sabah gazetesi yazarı okan müderrisoğlu'na anlattı.

müderrisoğlu, "o karanlık geceyi aydınlığa çeviren olaylar dizisi şöyle gelişti" diyerek aksakallı'nın anlatımlarını aktardı: 

aksakallı'nın şüpheleri

özel kuvvetler komutan yardımcısı tuğgeneral semih terzi, 15 temmuz'da görev gereği silopi'de idi. 15 temmuz sabahı ısrarla zekai paşa'yı aradı. "kayınpederimin durumu kritik ankara'ya gelmek istiyorum" dedi. paşa, normal zamanlarda makul karşılayacağı bu talepten şüphelendi. aynı gün darbeci general terzi'nin eşi de bir bahane ile zekai paşa'nın eşini arayıp ikna etmeye çalışmıştı.

zekai paşa için tuhaf gelen başka olaylar da vardı. terörle cansiperane mücadele eden zekai paşa, sürekli arazide idi. o günü yakın arkadaşlarına şöyle anlattı: "ben, son bir yıldır, düğüne bayrama gitmiyorum. ancak kanser tedavisi gören bir arkadaşımızın düğünü vardı. bana da görev verdiler. 'komutanım, sizden başka kıdemli kimse yok. genelkurmay adına hediye çekini siz takdim eder misiniz?' dediler. doğrusu tuhaftı. çünkü ankara'da benden kıdemli çok sayıda komutan vardı. düğün salonuna girince şüphelerim daha da arttı. hem kıdemli komutanlar oradaydı hem de salonda bulunmaması gereken kişiler de gelmişti. hızlıca protokol görevini yapıp çıktım."

aksakallı darbecileri atlattı

aksakallı'nın makam aracı, külliye'ye giden yol üzerinde 3 araç tarafından sıkıştırıldı. paşa, zaten tedirgindi ve yakın ekibini önceden uyarmıştı. darbecileri atlattılar. zekai paşa, o gece bir kalkışma olduğunu özel kuvvetler karargahı'nın da ele geçirilmek istendiğini öğrenir öğrenmez hem en güvendiği adamını aradı hem de karargahtaki nöbetçi subaylara ulaşmaya çalıştı. tabii aynı anda, ökk'den en sadık adamlarına da silahlarını alarak komutanlığını önüne gelmeleri emrini verdi.

zekai paşa, karargâhı aradığında, şok bir cevapla karşılaştı. terzi, "ben oraya geliyorum. kışlanın emniyetini sağlayın, içeriye komutanlardan kimseyi almayın, gerekirse ateş edin" emrini vermişti.

"fetö'cülerin emrini mi dinliyorsun?"

zekai paşa, "siz görevden alındınız, artık semih paşa'nın emrini dinliyoruz" diyen albaya, "emrimi dinlemiyorsun, fetö'cülerin emirlerini dinliyorsun, sen paralelcisin" diye bağırdı.

'bunun sonunda şehâdet var'

işte o andan itibaren yaşananları zekai paşa göz yaşları içinde şöyle anlattı: "başçavuş ömer halisdemir'i aradım, ömer benim koruma astsubayımdır. ömer'e, "sana, vatanımız ve milletimiz adına tarihi bir görev veriyorum. tuğgeneral terzi vatan hainidir, isyancıdır. onu, karargâha girmeden öldür! bunun sonunda şahadet var. biliyorsun seninle 20 yıllık beraberliğimiz var. hakkını helâl et" dedim.

ömer başçavuş, sonu ölüme varan emir üzerine vakur bir sesle zekai paşa'ya hitaben, "baş üstüne komutanım, hakkım helâl olsun. siz de helâl edin" dedi.

cunta karargâha giremedi

bu sırada darbeci general terzi helikopter pistinden karargaha yürüyordu. 10 kişilik koruma ekibi etrafındaydı. tam karargah binasının girişinde ökk koruma astsubayı başçavuş ömer halisdemir tarafından durduruldu. terzi ve korumaları "karargâha giremezsiniz. zekai paşa'nın emri" demeye kalmadan kendisi etkisiz hale getirmeye çalışan özel time rağmen namlusuna mermiyi sürdüğü tabancasını çekti darbeci terzi'yi alnından vurdu. halisdemir ise 10 koruma tarafından ateş edilerek, başına ve vücuduna isabet eden 30 kurşunla şehit düştü.

ömer başçavuşun şehit düştüğü sırada zekai paşa, en mutemet adamları ile gölbaşı'ndaki karargâha girdi ve cuntanın elemanlarını etkisiz hale getirdi. o dakikadan itibaren genelkurmay karargâhı ve akıncı üssü'nün darbecilerden temizlenmesi planını organize etti.

kaynak: sabah gazetesi

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;