Bilim-Teknoloji

Sonik patlama ilk kez görüntülendi

Bilim insanları, her bir pozlandırmada 100 milyar kare çeken "şimşek kamera" sayesinde ilk kez sonik bir patlamayı görüntüledi.

Konular: Bilim-Teknoloji

bilim insanları, ilk kez sonik patlamayı görüntüledi. 

sonik patlama, bir cismin ses hızından daha hızlı hareket etmesi sonucunda ortaya çıkıyor. ses bariyerini kıran cisim, etrafındaki havayı itiyor. bu durum, cismin önünde ve arkasında basınç dalgaları yaratıyor. çok hızlı şekilde hareket eden basınç dalgaları bir araya gelip sağır edici düzeyde ses ortaya çıkartan şok dalgasına dönüşüyor.

nasıl görüntülediler? 

science advances'ta yayımlanan araştırmaya göre bilim insanları fotonik sonik patlamanın görüntülerini yakalayabilmek için ilk önce içi kuru buz sisi ile dolu dar bir tünel tasarladı. bu tünel, silikon lastik ile alüminyum oksit toz karışımıyla üretilen levhaların arasına sıkıştırıldı. araştırmacılar, tünelin içerisine her biri 7 pikosaniyede yolculuğunu tamamlayan lazer ışığı titreşimleri gönderdi. bu titreşimler, kuru buz zerreciklerini dağıtarak levhaların arasına sızan ışık dalgaları oluşturdu. tünelin içerisindeki lazer ışık, yine onun yolculuğu sırasında buz zerreciklerini dağıtarak oluşturduğu ışıktan daha hızlı hareket etti. 

Görsel: Jinyang Liang, Lihong W. Wang
araştırma için geliştirilen "şimşek kamera" deney sırasında her bir pozlandırmada 100 milyar kare çekti. kameranın üç farklı açıdan çektiği kareler birleştirilerek sonik patlamanın görüntüsüne ulaşıldı. 
 
Görsel: Jinyang Liang, Lihong W. Wang
sinir ağı araştırmalarında da kullanılabilir

araştırmacılar, "şimşek kamera" sayesinde sinir ağlarının da daha ayrıntılı incelenebileceğini düşünüyor. kamera, bilim insanlarının beyin üzerine yaptığı araştırmalara önemli katkı sağlayabilir.

darbecilerin başvurduğu yöntemlerden biriydi

15 temmuz darbe girişiminde darbeci pilotlar, meydanlardaki kalabalığı korkutarak dağıtmak amacıyla ses duvarını aşarak sonik patlamalar yaşanmasına neden olmuştu.

kaynak: gizmodo, al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;