Avrupa

'Soykırım' tasarısı geçti

1915 olaylarının 'soykırım olduğunu inkar etmeyi' suç sayan yasa tasarısı, Fransa Ulusal Meclisi'nde kabul edildi.

Haberin Öne Çıkanları

50’e yakın vekil katıldı

Senato onayı gerek

Daha önce reddedilmişti

577 milletvekili bulunan Fransa Parlamentosu'nda, oylamaya 50'ye yakın isim katıldı. [Reuters]

Ekonomik ilişkiler etkilenecek

kararın, türkiye ile fransa arasındaki ekonomik ilişkileri de olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor. 2010 yılı rakamlarına göre, türkiye, fransa'nın en fazla ihracat yatığı ülkeler sıralamasında altı milyar 264 milyon euro ile 11'inci sırada. fransa'nın en fazla ithalat yaptığı ülkeler arasında ise türkiye, beş milyar 402 milyon euro ile 16'ıncı sırada bulunuyor.

fransa ulusal meclisi, osmanlı imparatorluğu'nun son yıllarında ermenilerin 'soykırıma uğradığını inkar etmeyi' suç kapsamına alan yasa tasarısını onayladı. 

genel kurul'daki oturuma 577 milletvekilinden sadece 50'ye yakını katıldı. iki maddeden oluşan tasarı, oy çokluğuyla kabul edildi. tasarının görüşülmesi yaklaşık dört saat sürdü.

yasa tasarısında, ''fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların reddi, bir yıl ve 45 bin euro para cezasına çarptırılır'' ifadesi yer alıyor. tasarının mecliste kabul edilmesi ise yasalaşması anlamına gelmiyor. bunun için senato'nun ve cumhurbaşkanı nicolas sarkozy'nin onayı gerekiyor.

'türkleri hoşgörüye davet ediyorum'

genel kurul'daki oturum sırasında konuşan, yasa tasarısını hazırlayan iktidardaki halk hareketi birliği (ump) marsilya milletvekili valerie boyer, "amacımız türkiye ile ilişkileri zedelemek değil. türk dostlarımı burada mantığa ve hoşgörüye davet ediyorum. burada mağdurların hafızasını koruyalım diyorum" dedi. fransa cumhurbaşkanı nicolas sarkozy'nin ermenistan'ın kardeş ülke olduğunu söylediğini hatırlatan marsilya milletvekili, "yahudi soykırımının reddinin cezalandırıldığı ülkede 1915 olaylarının reddine ceza verilmesi de normal" diye konuştu.

boyer oylamanın ardından yaptığı açıklamada ise parlamento binası önünde gösteri yapan türklere tepki gösterdi. boyer, “türklerin bize ne yapılacağını dayatmaları kabul edilemez. bu alışık olmadığımız bir durum” dedi. boyer ayrıca, türk yetkililerinin diplomatik ve ekonomik alanda yaptırım tehditlerinin kendisini ‘şoke’ ettiğini söyledi.

sabahın erken saatlerinde fransa ulusal meclisi önüne gelen türk vatandaşları ise yasa tasarısını protesto etti. başkent paris dışında lyon, strasbourg ve nantes'tan gelen yaklaşık 5 bin kişi, ellerinde türk ve fransız bayraklarıyla gösteri düzenledi. 

göstericiler, "tarihi tarihçiler yazar, siyasetçiler değil", "düşünce özgürlüğü ihlal edilmesin", "tarihi tartışma siyasi tartışma olamaz" yazılı pankartlar taşıdı.

henüz yasalaşmadı

fransa ulusal meclisi 2001'de de, ''fransa, 1915 yılındaki ermeni soykırımını tanır'' ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı. ulusal meclis'in 2006'da onayladığı yasa tasarısı ise 1915 olaylarıyla ilgili ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngörüyordu. ancak cumhurbaşkanı nicolas sarkozy, senato'ya gelmesini engellediği için tasarı yasalaşmamıştı.

ana muhalefetteki sosyalist parti, bu yasa tasarısını mayıs ayında fransa senatosu'nun gündemine getirmiş ancak ezici bir çoğunlukla teklifin oylanma önerisi reddedilmişti.

fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimleri 22 nisan ve 6 mayıs'ta iki turlu olarak yapılacak. sarkozy'nin, daha önce engellediği tasarıyı şimdi destekleyerek, ikinci kez seçilme şansını arttırmayı planladığı yorumları yapılıyor. 

daha önce, tasarının kabulü halinde türkiye'nin fransa'ya karşı şu önlemleri alacağı bildirilmişti:

- fransa ile istihbarat paylaşımına son verilecek.

- kamu ihalelerine fransız şirketleri alınmayacak, fransız ortaklığına sahip türk şirketleri de kamu ihalelerine katılamayacak.

- türk hava sahası fransız askeri uçaklarına da tamamen kapatılacak.

- fransız askeri gemilerinin türk kara sularına girmesi engellenecek.

- türkiye uluslararası kuruluşlarda fransa’nın politikalarını onaylamayacak.

- iran, suriye ve orta doğu konusunda paris ile bilgi paylaşımında bulunmayacak.

- fransa ile bilim, teknoloji ve kültür alanında da işbirliği tamamen askıya alınacak.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;