Srebrenitsa Katliamı

Srebrenitsa kurbanları defnediliyor

Bosna'da 1995 yılında Sırp askerleri tarafından öldürülen ve toplu mezarlara gömülen 409 kişinin daha cesedi çıkarıldı.

Srebrenitsa kasabasında 8 bin Bosnalı Müslüman erkek Sırplar tarafından öldürülmüştü. [Reuters]

srebrenitsa soykırımının üzerinden18 yıl geçti ama bölgede hala yeni toplu mezarlar bulunuyor. son olarak dna testi ile 409 kurbanın kimlikleri belirlendi. cenazeler törenlerle defnedilecek.

409 kurbanın cenazesi konvoy eşliğinde srebranitsa'ya doğru yola çıktı. burada cenazeler, potoçari köyünde, savaş esnasında hollandalı askerlerin, kendilerine sığınan boşnaklar'ı, sırp askerlere teslim ettiği fabrikada defin törenine kadar bekletilecek.

cenazeler arasında yeni doğmuş bir bebeğin cesedi de bulunuyor.

aihm reddetmişti

srebrenitsa'da çocuklarını kaybeden anneler avrupa insan hakları mahkemesi'ne (aihm) başvurarak hollanda'dan şikayetçi olmuştu. ancak mahkeme dava başvurusunu kabul etmemişti.

mahkeme, bosna'nın srebrenitsa kasabasında yaşanan soykırımda hayatını kaybedenlerin annelerinin olaylardan direkt etkilenmediklerini gerekçe göstermişti.

mahkeme bunun ab’nin iç işlerini ilgilendiren bir durum olduğunu ve başvuru iç hukuk içerisinde incelenmesi gerektiğini kaydetmişti. 

srebrenitsa anneleri 1995 yılında bosna'da sırp güçleri tarafından katledilen 8 binin üzerinde müslüman adına hollanda aleyhinde dava açılması için başvurmuştu.

anneler, hollanda'yı, güvenli bölge ilan edilen srebrenitsa'daki müslümanları sırplara teslim etmekle suçluyorlar.

nikoliç özür dilemişti

sırbistan cumhurbaşkanı tomislav nikoliç, nisan ayında bosna ulusal televizyonuna verdiği röportajda 8 bin müslümanın öldürüldüğü srebrenitsa katliamı nedeniyle özür dilemişti.

nikoliç, "dizlerimin üstüne çöküyorum ve sırbistan’ın srebrenitsa’da işlediği suç için af diliyorum. bireyler tarafından devletimiz ve halkımız adına işlenen suçlardan dolayı özür diliyorum" ifadelerini kullanmıştı

bosnalı müslümanlar öldürüldü

1995 yılında srebrenitsa'da gerçekleşen soykırım, avrupa'nın ikinci dünya savaşı'ndan sonra gördüğü en büyük kıyım olarak kayıtlara geçti.

soykırımda, bm'ye bağlı hollandalı barış gücü askerlerinin koruması altındaki 8 bin bosnalı müslüman erkek sırplar tarafından öldürülmüş, toplu mezarlara gömülmüştü.

srebrenitsa etrafında günümüze kadar açılan 36 toplu mezardan yaklaşık 6 bin kişinin kemikleri çıkarıldı.

yaklaşık 2 bin kişinin hala kayıp sayıldığı srebrenitsa'da, kurbanların kemiklerinin aranması ve kimlik tespitleri hala devam ediyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;