Srebrenitsa Katliamı

Srebrenitsa Soykırımı'na interaktif müze

1995'te Bosna-Hersek’in Srebrenitsa kentinde katledilen 8 bin 372 Boşnak’ın anısına yapılan Srebrenitsa Soykırım Müzesi, Al Jazeera tarafından interaktif sistemle sanal müzeye dönüştürüldü.

katliamın kurbanlarına dair arşivlere de erişimi mümkün kılan sistemle kullanıcılar müzeyi 360 derece görüntüleyebilme imkânına sahip oluyor. katliamların yaşandığı yerleri gösteren haritalar ve zaman çizelgesi sayesinde proje, soykırım ve sonrasında yaşananlara ışık tutuyor.

katliamın yaşandığı alanın panoramik görüntüsünü sağlayan veri tabanında belgeseller, fotoğraf galerileri ve al jazeera’ye özel içerikler de var.

srebrenitsa anıtı ve potoçari kasabasının havadan iha’larla görüntülerini de veren sanal müzeye türkçe, boşnakça ve ingilizce erişilebiliyor. 

proje sorumlusu al jazeera balkanlar’ın kıdemli web editörü edin krehiç, sanal müzeyi şöyle anlattı:

“projemizin dünya çapında soykırıma farkındalık yaratacağına inanıyoruz. bize düşen görev srebrenitsa’da yaşananları anlatmak ve izleyicilerimize bu karmaşık olayı açıklamak. bu uzun soluklu proje düzenli olarak yeni içeriklerle güncellenecek. pc, mac, tablet ve akıllı telefonlar dahil tüm platformlara uyumlu.”

8 bin 372 silahsız müslüman boşnak erkeğinin sırp askerleri tarafından katledildiği olay, avrupa’da ikinci dünya savaşı’ndan sonra yaşanan en büyük katliamdı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;