Srebrenitsa Katliamı

'Srebrenitsa'da soykırım yok'

Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç'in 8 bin kişinin öldüğü olayları reddetmesine, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İzzetbegoviç tepki gösterdi.

Konular: Balkanlar

Haberin Öne Çıkanları

Törene gitmiyor

'Acı ve üzücü'

Toplu mezarlar

Nikoliç, temmuzda Srebrenitsa'da hayatını kaybedenler için yapılacak anma törenine katılmayacağını açıkladı. [Reuters]

sırbistan'ın yeni cumhurbaşkanı tomislav nikoliç, bosna'daki savaş sırasında yaklaşık 8 bin kişinin hayatını kaybettiği srebrenitsa'ta 'soykırım yapılmadığını' savundu.

perşembe günü yemin ederek göreve başlayan ve 1990'lı yıllarda çeşitli savaş suçları işleyen sırp çetnik hareketini destekleyen sırp radikal partisi'nin eski başkanvekilliği görevini yapan nikoliç, karadağ devlet televizyonu'na (rtcg) konuk olduğu bir programda, srebrenitsa'da, 'yalnızca bazı sırplar tarafından suç işlendiğini' ve bu kişilerin yakalanarak cezalandırılması gerektiğini söyledi.

nikoliç ayrıca, temmuzda srebrenitsa'da hayatını kaybedenler için yapılacak anma törenine katılmayacağını da ifade etti.

bosna hersek üçlü devlet başkanlığı konseyi başkanı bakir izzetbegoviç ise yaptığı açıklamada, nikoliç'in srebrenitsa'da katliam yapılmadığı yönündeki sözlerinin boşnaklar için 'acı verici ve üzücü' olduğunu söyledi.

'yüzleşmeye hazır değil'

uluslararası ceza mahkemesi'nin srebrenitsa'da soykırım olduğu sonucuna vardığına dikkati çeken izzetbegoviç, 'nikoliç'in bunu reddetmesi, bu topraklarda birlik ve beraberlik değil, yeni anlaşmazlıklar ve sorunlar istediğini gösteriyor. yaptığı bu açıklamalar, ülkesinin geçmişte yaptıklarıyla yüzleşmeye hazır olmadığının bir göstergesi' ifadesini kullandı.

izzetbegoviç, sırp liderlerin bosna hersek'te yapılan katliamlarla yüzleşmelerinin, sırbistan ile bosna hersek arasındaki ilişkilerin daha iyi hale getirilmesini sağlayacağını ifade etti.

avrupa'nın ikinci dünya savaşı'ndan sonra gördüğü en büyük kıyım olarak adlandırılan, 1995'te srebrenitsa'da yaşanan soykırımda, bm'ye bağlı hollandalı barış gücü askerlerinin koruması altındaki 8 bin bosnalı müslüman erkek sırplar tarafından öldürülmüş, toplu mezarlara gömülmüştü.

srebrenitsa etrafında günümüze kadar açılan 36 toplu mezardan yaklaşık 6 bin kişinin kemikleri çıkarılmıştı. yaklaşık 2 bin kişinin hala kayıp sayıldığı srebrenitsa'da kurban kemiklerin aranması ve kimlik tespitleri hala devam ediyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;